$ 39.78 € 42.31 zł 9.8
+9° Київ +5° Варшава +22° Вашингтон

У ПАРЄ хочуть змінити принципи введення санкцій проти членів

Ольга Коваль 15 Листопада 2019 13:14
У ПАРЄ хочуть змінити принципи введення санкцій проти членів

У січні 2020 року ПАРЄ спробує змінити принцип запровадження санкцій проти країн-членів Ради Європи. Наразі комітет із політичних питань і демократії працює над резолюцією, яка може змінити механізм.

Як повідомляє  DW, 14 листопада профільний комітет ухвалив відповідне рішення. У документі йдеться про необхідність підготовки резолюції «Нова доповнююча процедура між Комітетом міністрів і Парламентською асамблеєю у відповідь на недотримання державою-членом своїх статутних зобов’язань». У комітеті пояснили, що резолюція допоможе гармонізувати діяльність органів Ради Європи.

Видання зазначає, що резолюція може змінити принцип голосування, що ускладнить процедуру введення санкцій проти делегації певної країни. Зараз рішення ухвалюється більшістю голосів. Українська делегація участі у засіданні, де прийняли таке рішення, не брала.

Нагадаємо, 25 червня Парламентська асамблея Ради Європи під час засідання підтримала резолюцію про повернення делегації Російської Федерації. У відповідь делегація України тимчасово призупинила роботу в літній сесії Асамблеї.

Процедурний комітет ПАРЄ не зміг узгодити питання легітимності обрання депутатів РФ від тимчасово окупованого Криму, яких Росія збирається надіслати в складі своєї делегації. За консультацією звернулися до Венеціанської комісії.

Парламентська асамблея Ради Європи обрала новим генеральним секретарем організації представницю Хорватії Марію Пейчинович-Бурич. А підсанкційний представник Росії не став віце-спікером ПАРЄ.

Зазначимо, що після позбавлення голосу делегації в Раді Європи за незаконну анексію Криму, Росія перестала сплачувати членські внески, шантажує керівництво організації цим питанням, а також погрожує остаточно залишити її.

Москва неодноразово намагалася домогтися зняття санкцій зі своєї делегації, але українській стороні вдавалося результативно цьому протистояти.

13 травня у Брюсселі міністр закордонних справ Павло Клімкін не виключив відмови України від дотримання Мінських угод у разі, якщо Німеччина, Франція та інші держави доб’ються скасування санкцій з Росії у Раді Європи.

Секретаріат Парламентської асамблеї Ради Європи вимагає, щоб українська делегація, яка вирішила бойкотувати сесію організації через зняття санкцій з РФ, прибула до Страсбурга. Інакше її позбавлять повноважень.

У Страсбурзі з 30 вересня по 4 жовтня проходитиме осіння сесія Парламентської асамблеї Ради Європи. Постійна делегація України в ПАРЄ не буде подавати заявки на затвердження своїх повноважень, а отже, не братиме участі в осінній сесії у відповідь на безумовне повернення російської делегації в Асамблеї.

Делегація Латвії приєдналася до часткового бойкоту осінньої сесії Парламентської асамблеї Ради Європи на знак солідарності з Україною.