$ 39.78 € 42.31 zł 9.8
+15° Київ +11° Варшава +12° Вашингтон
Путін запропонував знижку на газ для України через проблеми в переговорах щодо транзитного контракту

Путін запропонував знижку на газ для України через проблеми в переговорах щодо транзитного контракту

15 Листопада 2019 13:56

Пропозиція Володимира Путіна знизити ціну на поставки газу для України, пов’язана з «заморожуванням» переговорів щодо нового контракту на транзит, а вимога відмовитися від реверсу – особливим специфічним баченням цього процесу.

Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню UA.News розповів співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич.

Експерт зазначив, що за останні півроку з боку росіян неодноразово звучали подібні заяви і вони пов’язані із завершенням терміну чинності контракту на транзит російського газу через Україну до країн ЄС. На його думку, домовитися про нові постачання палива в Україну буде простіше, але зрив транзиту загрожує серйозними ризиками забезпечення паливом європейських споживачів і новим міжнародним скандалом.

Ще одну причину подібних меседжів, експерт пов'язав проблемами у тристоронніх переговорах щодо нового транзитного контракту.

«Якби проблем не було, подібні заяви не лунали б. Коли переговори відбуваються поспіхом і результативно, усі задоволені, раді та всіх усе влаштовує. Однак переговори застопорилися і не відбуваються взагалі. Були останні спроби зустрічей, але вони не принесли результатів, тому Путін і зробив таку пропозицію. Очевидно, що Єврокомісія впливає Росію, адже також є стороною переговорів. Однак європейці не можуть змусити Путіна щось запропонувати – вони можуть лише давати рекомендації та сприяти тому, щоб новий контракт був підписаний»

Дмитро Марунич

співголова Фонду енергетичних стратегій


Водночас слова президента РФ про необхідність відмовитися від реверсу газу, співголова Фонду енергетичних стратегій назвав особливим баченням росіянами реверсу газу на кордоні України з європейськими країнами.

«Путін не говорив про те, що Україна повинна повністю відмовитися від реверсу, він мав на увазі, що слід домовлятися. По-перше, реверс може існувати – якщо є покупець, який готовий переплачувати, то в чому проблема? По-друге, реверс вигідний для внутрішнього споживача, бо дозволяє йому отримувати газ дешевше. Однак Путін не здатен управляти реверсом газу в Україну, просто росіяни трактують його по-своєму. Президент РФ хотів сказати, що якщо Україна здійснює реверс умовно на 20 кілометрів, то він начебто не справжній. Тобто, на україно-європейському кордоні відбувається саме фізичний реверс газу. Жодних взаємозаліків, жоден віртуальний реверс неможливий. Перш за все тому, що діють домовленості між «Газпромом» і європейськими компаніями. Є жорсткі умови взаємодії на газовимірювальних станціях на кордоні, і навіть якщо Київ захоче, європейські компанії не мають права порушити ці правила, оскільки «Газпром» піде до суду і вони матимуть великі проблеми»

Дмитро Марунич,

співголова Фонду енергетичних стратегій


Дмитро Марунич також переконаний, що Володимир Путін творчо переосмислив реверс у вигідному для себе ключі, а РФ має свою частку провини у нинішній патовій ситуації.

«До певної міри Путін має рацію, оскільки реверсивний газ дорожчий за російський. Проте нагадаю, що свого часу «Газпром» продавав Україні газ дорожче, ніж вона могла отримати в реверсі. Зараз же ситуація змінилася і росіяни почали говорити правду та не видавати бажане за дійсне. Якби «Газпром» і вище політичне керівництво РФ свого часу проявило більшу гнучкість з українськими партнерами, у 2009 році сторони могли б підписати ефективний контракт, могли б створити консорціум з управління ГТС України і, можливо, тоді не трапилося б навіть Євромайдану. Однак Росія не пішла на це і несе свою частку відповідальності за нинішню проблемну ситуацію»

Дмитро Марунич,

співголова Фонду енергетичних стратегій


Нагадаємо, Україна не закуповує російський газ для внутрішніх потреб з 25 листопада 2015 року. Дія «газових контрактів» між Україною і Росією 2009 року, завершується 1 січня 2020 року. Опісля «Нафтогаз» і «Газпром» мають лише рік, аби підписати нові договори.

НАК «Нафтогаз України» вимагає підписання контрактів відповідно до норм європейського законодавства, натомість «Газпром» відстоює продовження контрактів 2009 року та відмовляється укладати угоду за правилами ЄС. Європейська комісія зацікавлена у підписанні контракту на десять і більше років, з обсягами транзиту, які були б комерційно цікавими для залучення в українську ГТС європейського інвестора з високою репутацією.

Останні тристоронні переговори не принесли консенсусу щодо умов нових контрактів.

У березні 2019 року НАК «Нафтогаз України» закуповувала газ на відкритих торгах в ЄС в середньому по $226 за тисячу кубометрів, у квітні ціна становила $217. «Газпром» пропонує у новому контракті ціну $240-260 за тисячу кубометрів, однак Київ із цим не згоден. У «Нафтогазі» не виключають, що Росія може взагалі відмовитися підписати нові «газові контракти».

3 травня голова НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв повідомив, що Росія почала переговори з Україною про укладення нового транзитного договору після виборів президента. За його словами, «Газпром» і російська сторона відмовляються укладати новий контракт на стандартних європейських умовах. Водночас він переконаний, що у разі провалу переговорів, «Газпром» не зможе повністю зупинити поставки «блакитного палива», як це сталося взимку 2009 року. Жорстку позицію Володимира Путіна керівник «Нафтогазу» вважає «артпідготовкою напередодні наступних тристоронніх переговорів у травні».

15 листопада президент РФ Володимир Путін заявив, що «Газпром» готовий знизити ціну на газ для України на 20-25% за умови прямих поставок. Водночас він підкреслив, що «неможливий жоден реверс» палива з країн Європейського союзу.