Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

Рада розблокувала підписання закону про анбандлінг Нафтогазу

Верховна Рада України виправила неузгодженості та розблокувала підписання закону про відокремлення газотранспортної системи України від Нафтогазу.

За відповідну постанову проголосувало 292 депутати.

Зазначається, що закон про відокремлення ГТС від Нафтогазу (проведення анбандлінгу) Рада проголосувала ще 31 жовтня 2019 року, однак депутати зареєстрували постанову про скасування цього законопроєкту. Наразі депутати не підтримали скасування цього законопроєкту, дозволивши підписати цей законопроєкт спікером та президентом.

Разом з тим депутати ухвалили правки до законопроєкту про анбандлінг, пов'язані з неузгодженістю його положень.

Нагадаємо, що 31 жовтня Верховна Рада ухвалила закон про проведення  анбандлінгу Нафтогазу. За це рішення проголосував 341 депутат. Водночас у парламенті зареєстрували законопроєкт про скасування цього рішення, тому президент не може підписати цей закон.

Анбандлінг Нафтогазу — це необхідна умова для того, аби Україна могла укласти новий контракт про транзит газу з Росією за європейськими правилами.

Зазначимо, що європейські правила транзиту газу передбачають прозорий процес формування тарифів на газ та його транзит. Відповідно до них компанія, яка постачає газ не може відповідати за його транспортування, тому від України видається розділити свою найбільшу енергетичну компанію — Нафтогаз — та виокремити оператора газотранспортної системи в окрему юридичну особу.

Підписати новий договір саме за європейськими правилами наполягає Україна та ЄС. Це дозволить у майбутньому легше вирішувати газові суперечки та уникнути «політичної складової» у газових відносинах.

Нагадаємо:

  • 28 жовтня у Брюсселі відбувся четвертий раунд тристоронніх переговорів між Україною, Росією та ЄС про укладання нового контракту на транзит російського газу через Україну. Під час переговорів українська делегація обговорила питання перегляду перемоги Нафтогазу в арбітражі над Газпромом, однак в уряді пообіцяли захищати інтереси України. Зазначимо, що наступний раунд переговорів про транзит газу перенесли на листопад 2019 року.
  • Чинний контракт добігає кінця 31 грудня 2019 року. Щороку транзит приносить Україні 3 мільярди доларів.
  • 30 жовтня Данія надала дозвіл дочірній компанії Газпрому Nord Stream 2 AG, яка займається будівництвом «Північного потоку-2», звести трубопровід у своїх територіальних водах. У Нафтогазі повідомили, що це рішення було очікуваним. За допомогою цього газопроводу Росія зможе транспортувати газ до Європи в обхід України, унеможлививши отримання державою транзитних доходів.