Підозрювали хімічне отруєння: на що захворіли майже 40 дітей у Рівному

Попередні результати лабораторних досліджень

Близько 40-ка школярів захворіли у рівненській ЗОШ №1.

Відучора у дітей спостерігаються симптоми отруєння – нудота, блювання, головний біль і біль у тілі, а в окремих випадках - ще й лихоманка.

Саме через підозри на отруєння фахівці Держпродспоживслужби перевіряють шкільну їдальню. До них долучилися і спеціалісти лабораторного центру. Керівник установи Роман Сафонов повідомив, що

спершу у них виникла підозра на хімічне отруєння, адже діти раптово масово занедужали. Втім, вже за кілька годин цю версію відкинули.

 

Нині ж вважають, що дітей «підкосив» норовірус.

За словами Романа Сафонова, це досить поширена інфекція, яка постійно циркулює у дитячих колективах, особливо у передзимовий період.

Практично у всіх дітей - легка форма перебігу хвороби, тож із 38-ми недужих за медичною допомогою звернулися лише четверо. Утім, спостереження ведуть за усіма недужими.

Точну причину спалаху фахівці назвуть уже наступного тижня.

ДОВІДКОВО:

Норовірусна інфекція. Це дуже заразний вірус, який часто можна підхопити у школах, торгових центрах, транспорті та в будь-яких інших громадських місцях. За даними Центрів з контролю та профілактики захворювань (CDC), норовіруси щорічно викликають мільйони випадків гострого гастроентериту.

Заразитися цією інфекцією можна через їжу і воду. Найімовірнішими причинами зараження (у т.ч. й у нашому випадку) є тісний контакт із переносником вірусу: під час потискання руки, дотику, спільного харчування або внаслідок дотику до заражених поверхонь (у т.ч. й у вбиральнях).

Вірус може поширюватися повітряним шляхом. На поверхнях він залишається активним до 42 днів.

Симптоми норовірусної інфекції зазвичай з'являються через 12–48 год після першого контакту із вірусом, але можуть проявитися і через 3 дні. У деяких людей симптоми можуть бути відсутні, однак при цьому вони все ще будуть переносниками інфекції.

Люди, інфіковані норовірусом, здатні заразити оточення під час гострого періоду захворювання і протягом наступних двох діб, проте у деяких випадках віруси виводяться з організму протягом 2-х тижнів після початку захворювання.

Після хвороби організм виробляє імунітет до вірусу, але на дуже короткий період - близько 8 тижнів. Після цього терміну людина може знову заразитися і захворіти.

Вакцини проти норовірусної інфекції немає, тож основними заходами її профілактики є дотримання правил особистої гігієни.

За інформацією керівника лабораторного центру Романа Сафонова

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень