Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

Білий дім оприлюднив переказ першої розмови Трампа і Зеленського

Президенти Володимир Зеленський та Дональд Трамп, архів
Президенти Володимир Зеленський та Дональд Трамп, архівЕРА

Білий дім опублікував переказ першої розмови президента США Дональда Трампа з Володимиром Зеленським, який на той момент щойно став президентом. Бесіда відбулася 21 квітня 2019 року, за три місяці до розмови 25 липня 2019—го року, яка стала приводом для початку розгляду імпічменту Трампа.

У розмові Трамп привітав Зеленського і згадав, що коли він організовував «Міс Всесвіт», Україна завжди була добре представлена. Водночас Зеленський пообіцяв американському президенту підучити англійську.

Трамп: Просто неймовірні були вибори. Зеленський: Дуже дякую ще раз. Як бачите, ми дуже старалися. Ви послужили для нас чудовим прикладом.

Нагадаємо, у США триває скандал щодо ймовірного тиску Трампа на Зеленського.

  • На початку вересня 2019-го інформатор з Білого дому подав скаргу до Конгресу, у якій йшлося, що Трамп під час розмови з президентом України Володимиром Зеленськиму липні 2019-го нібито вимагав розслідування у справі компанії Burisma, у раді директорів якої працював Гантер Байден, син конкурента Трампа на виборах 2020, демократа Джо Байдена.
  • У Конгресі США почали розслідування щодо можливих спроб Трампа та його адвоката Рудольфа Джуліані тиснути на українську владу.
  • 24 вересня у Палаті представників США запустили процедуру імпічменту Трампу. Трамп визнав, що під час бесіди із Зеленським згадував про Байдена, але запевняє, що не тиснув на президента України.
  • 25 вересня Білий дім оприлюднив стенограму липневої розмови Трампа і Зеленського. У ній Трамп просить Зеленського «зробити йому послугу» і «розібратися зі справою», на що Зеленський каже, що наступний генпрокурор буде «стовідсотково його людиною».
  • 13 листопада почались публічні слухання свідків у справі про імпічмент Трампа.