У Києві затримали одного з екс-лідерів «Ісламської держави» — СБУ

Катерина Сергацкова, фото
Катерина Сергацкова
Він переховувався в Україні з 2018 року.

У Києві затримали грузинського чеченця Цезаря Тохосашвілі, що воював за терористичну організацію «Ісламська держава» в Сирії, заявили 15 листопада у Службі безпеки України.

Тохосашвілі затримали СБУ спільно з МВС Грузії і Центральним розвідувальним управлінням США.

Зараз чоловік в ізоляторі тимчасового тримання.

Як повідомили в СБУ, Тохосашвілі проживав на території України з 2018 року, за підробленими документами та спілкувався у колі прихильників «Ісламської держави», які також живуть на території України.

За отриманими СБУ даними, у Сирії Тохосашвілі був відомий як Аль-Бара Аль-Шишані, з 2013 року він був заступником військового командира «Ісламської держави». З 2012 року він воював у районі Латакії, неподалік кордону з Туреччиною, у складі різних угруповань, в яких перебували вихідці з Грузії і Північного Кавказу, зокрема, «Ахадун Ахат».

У Києві затримали одного з екс-лідерів «Ісламської держави» Цезаря Тохосашвілі, фото
У Києві затримали одного з екс-лідерів «Ісламської держави» Цезаря Тохосашвілі

СБУ

Про Аль-Бара Шишані відомо, що він вважався одним з «катів» «Ісламської держави», повідомило джерело в СБУ.

До сьогодні вважалося, що Шишані загинув в серпні 2017 року внаслідок авіаудару, коли намагався вивезти з сирійської Ракки — міста, що на той момент називався «столицею» «Ісламської держави», — дружину і дітей.

Як стало відомо тепер, він виїхав до Туреччини й звідти — в Україну, повідомили в СБУ. У Службі також зазначили, що в Україні Тохосашвілі координував діяльність підрозділу «Ісламської держави», що займається спецопераціями та стеженням, — так званим «амніятом».

читайте також
Розповідь екс-бойовика «Ісламської держави», який живе в Україні На шляху з ІДІЛ: як колишні бойовики «Ісламської держави» опиняються в Україні Втеча з «Ісламської держави»: Історія дагестанця, який втік з ІДІЛ в Україну

Тохосашвілі народився в маленькому селі Омало в Панкіській ущелині, повідомляли місцеві мешканці. Ця ущелина — гірська територія Ахметського району Грузії, яка межує з російськими республіками Чечнею і Дагестаном.

Більшість жителів ущелини — етнічні грузинські чеченці та кістінці.

Починаючи з 2012 року понад 200 осіб з Панкіської ущелини виїхали до Сирії, аби воювати за різні ісламські угруповання. Офіційна влада Грузії в 2016 році вважала, що за «Ісламську державу» воювало близько 100 кістінців.

Зокрема, виїхав з Грузії в 2012 році Тархан Батірашвілі — він же Умар Шишані — став військовим міністром «Ісламської держави», його брат Тамаз також став одним з польових командирів. Тархан був убитий в Сирії в 2016 році, Тамаз — в 2017-м.

Саме на прохання Умара Шишані Тохосашвілі приєднався до «Ісламської держави».

Також з Панкісії в Сирію виїхав місцевий житель Руслан Мачалікашвілі, він же Сайфулла Шишані. До своєї смерті на початку 2014 року він керував угрупуванням «Джейш Мухаджирін Аль-Ансар» («Армія помічників і приїжджих»), в яку входили вихідці з республік Північного Кавказу, Узбекистану, Таджикистану та інших країн колишнього СРСР. Крім того, у 2013 році з Панкісії в Сирію поїхав Георгій Маргошвілі, відомий як Салахуддін Шишані. Він став командиром відділення «Імарат Кавказ» і свого часу очолював «Джейш Мухаджирін Аль-Ансар». У грудні 2017 року його також було вбито.

Раніше Тохосашвілі влада Грузії оголосила в міжнародний розшук, а зараз йдуть переговори Грузії з Україною про його екстрадицію на батьківщину.



Поділитися: