REUTERS

Росія погодилася повернути Україні військові кораблі, захоплені в районі Керченської протоки в листопаді 2018 року.

Про це пише "КоммерсантЪ", посилаючись на своє джерело.

За його даними, зараз сторони погоджують місце і час передачі трьох кораблів. Питання має бути врегульовано до саміту в "нормандському форматі", який заплановано на 9 грудня.

Відео дня

Два інформованих джерела підтвердили, що прийнято принципове рішення повернути малі броньовані катери "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу" Україні. За їх словами, Росія і Україна зараз знаходяться на фінальній стадії переговорів, в яких беруть участь силові відомства і МЗС двох країн. Узгоджуються дата і точне місце передачі кораблів.

Читайте такожСтало відомо, на якому етапі знаходяться перемовини з РФ щодо повернення українських кораблів

За даними джерел, повернення суден відбудеться у морі. "Бердянськ", "Нікополь" і "Яни Капу" будуть відбуксовані трьома російськими буксирами в узгоджену сторонами точку, де їх повинні будуть зустріти три українських буксири.

Особиста зброя українських моряків, а також рації і документи, що містять інформацію про склад екіпажів та інші дані, залишаться в Росії.

Довідка УНІАН. Вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження в Керченську протоку буксиру "Яни Капу" і катерам "Бердянськ" і "Нікополь", які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливість проходження через протоку.

Читайте такожУ МЗС зазивали до тиску на РФ через українські кораблі

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовці. Троє з них були поранені. Українців звинуватили в незаконному перетинанні кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Усі полонені були заарештовані так званим "судом" у Криму, після чого їх перевезли до московських СІЗО "Лефортово" і "Матроська тиша". 26 січня поранених українських моряків перевели із "Матроської тиші" до "Лефортово".

7 вересня між Україною і Росією відбувся обмін утримуваними особами, в рамках якого в Україну повернулися 35 громадян, в тому числі 24 військовополонених моряки.

На початку жовтня міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що Росія поверне українські військові кораблі, захоплені у Керченській протоці в листопаді 2018 року.