Кінець дипломатії: Як міжнародна слідча група по МН17 вимагатиме у Путіна виконавців злочину

Без Цемаха і співпраці з Кремлем, міжнародна слідча група завершує розслідування катастрофи рейсу МН17, перейшовши від пошуку виконавців до пошуку замовників злочину. На цій стадії у Путіна, схоже, з'являється останній шанс вийти відносно сухим із води, "здавши" бодай виконавців

Тарас Паньо
Журналіст відділу міжнародної політики
Кінець дипломатії: Як міжнародна слідча…

Група слідчих з різних країн, що розслідує катастрофу малайзійського "Боїнга" на сході України -  JIT, знову опиняється в центрі уваги. Цього разу – через публічне оголошення про пошук свідків, які могли б надати інформацію про "структуру командування" у самопроголошених сепаратистських республіках і "роль, яку, можливо, зіграли російські урядовці" в усьому ланцюгові прикрих подій, в результаті яких загинули три сотні безневинних людей.

При тому йдеться, як всі вже, напевно, встигли довідатися, не тільки про пошук ймовірних джерел інформації, але й про оприлюднення фрагментів із перехоплених телефонних розмов. У яких недвозначно згадуються міністр оборони Росії Сергій Шойгу, директор ФСБ Олександр Бортніков і помічник президента Путіна Владислав Сурков. До виконання розпоряджень яких і зводиться "управління" сепаратистськими "республіками".

Текст перехоплених розмов всі охочі можуть перечитати на сайті JIT. Але питання стосовно участі Росії у військовому, політичному та економічному житті сепаратистських "республік" після публікації тих записів можуть виникнути хіба що в Маші Захарової. Точніше, питань не виникло і в неї – Захарова вже заявила, що в російському МЗС всі без винятку висновки JIT вважають "підігнаними під заздалегідь винесений вердикт". Втім, похопившись, вона все-таки зазначила, що "оприлюднені дані про політичний зв'язок між російськими чиновниками і лідерами ДНР необхідно ретельно перевірити". Можна собі уявити Путіна, який викликає на килим Шойгу і суворо в нього питає: "Сергій Кужугетович, а звідки ви знаєте цього, як його... Бородая? І чому це ви йому так часто телефонували?".

А якщо відкинути іронію і скористатись простою і суворою мовою слідчих, то виходить, що "ознаки тісних зв'язків між російськими урядовцями та лідерами ДНР піднімають питання про можливу участь чиновників у розгортанні ЗРК "Бук", з якого був збитий малайзійський авіалайнер".

Простіше кажучи, слідча група від безпосередніх виконавців запуску злощасної ракети перейшла до тих, хто дав наказ ту ракету доставити на Донбас, підготувати до запуску і випустити в небо. Нідерландам, схоже, вже не дуже потрібен Цемах та інші учасники подій біля Сніжного й Тореза. Бо зараз мова йде про Шойгу і слідчим до логічного завершення справи залишився один-єдиний крок угору по російській ієрархічній драбині.

Для чого було зроблено цей фактичний витік інформації про прогрес слідства, який став приводом для звинувачень з боку Москви і "серйозної стурбованості" з боку Німеччини у зовнішньополітичному відомстві якої назвали висновки JIT "вкрай серйозними" і підтримали бажання слідчих "знайти і покарати винних"? Найбільш вірогідною відповіддю видається наступна. Росія від самого початку заявляє про "готовність співпрацювати", але саботує ймовірну співпрацю настільки жорстко й відверто, наскільки це можливо. І зараз міжнародна команда слідчих фактично пішла ва-банк, публічно продемонструвавши готовність звинуватити у причетності до злочину керівництво Росії до самого верху. Але поки що цієї погрози не здійснивши.  

За таких умов перед Кремлем стоїть дві можливих опції. Перша – "здати" безпосередніх виконавців злочину на суд у Нідерланди. Перед тим знайшовши способи переконати їх в необхідності взяти всю вину на себе. Вину за все: "незаконний перетин" кордону Росії з зенітними ракетами, самовільний запуск такої ракети, приховування факту зникнення ракет із частини, тощо.

Звичайно, слідчі в цій справі розумітимуть, що це чиста фікція. Але фактичне покарання бодай частини причетних до злочину може бути важливішим для родичів загиблих пасажирів Боїнга, ніж звинувачення Путіна та його верхівки. Тому Нідерланди, ймовірно, можуть піти на подібну угоду.

Інша опція полягає в тому, що Кремль може далі все категорично заперечувати і дочекатись на той, цілком ймовірно, недалекий момент, коли слідчі назвуть прізвища всіх без винятку винуватців трагічної загибелі рейсу МН17. І європейським лідерам: і ентузіасту діалогу з Путіним Макрону, і Меркель з її "Північним потоком – 2" доведеться пояснювати своїм виборцям, чому вони ручкаються і посміхаються маніяку, звинуваченому у співучасті в масовому вбивстві. Хай, можливо, вчиненому із необережності.

Окрім того, пряма констатація того, що Росія керує "республіками", змінить навіть "нормандський" формат. Оскільки говорити про "ихтамнет" стане ну не те щоби неможливо – для російського МЗСу неможливих тверджень не буває – але, принаймні, помітно складніше.

Тому висновки слідчих, за великим рахунком, не надто вигідні ані Росії, ані європейським важковаговикам, налаштованим на нормалізацію стосунків з Росією. Але правда – не та дівчина, яка зобов’язана всім подобатися. І міжнародна слідча група у справі МН17 продемонструвала дещо несподівану готовність цю правду сказати.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme