Новини

Перше життя. У Чернівцях вийде повне автобіографічне видання Петера Деманта

Вернон Кресс – це літературний псевдонім російського письменника, громадського діяча, в’язня таборів ГУЛАГу Петера Деманта, дитинство, юність і молодість якого пов’язані з Чернівцями.

12 грудня у Літературному целанівському центрі (Чернівці, вул. Ольги Кобилянської, 51) відбудеться презентація книги Вернона Кресса «Перше життя. (Не)вигадана повість» («Первая жизнь. (Не)выдуманная повесть»), яка вийшла за сприяння Чернівецької міської ради у рамках програми підтримки книговидання імені бургомістра Антона Кохановського.

Про видання розповість його редактор та упорядник журналіст Юрій Чорней. Модеруватиме презентацію Інґа Кейван. Початок о 18:00.

Вернон Кресс – це літературний псевдонім російського письменника, громадського діяча, в’язня таборів ГУЛАГу Петера Деманта (2.08.1918, Інсбрук – 11.12.2006, Москва), дитинство, юність і молодість якого пов’язані з Чернівцями. 11 грудня минає 13 років із дня смерті цього легендарного чернівчанина, який є одним із творців чернівецького міфу. Власне, в автобіографічній повісті «Перше життя», що зображує зокрема Чернівці 20-х–40-х років ХХ століття, переплітаються правда і вигадка. І водночас це важливе свідчення про ті Чернівці, які після 1945 року зникли, а подальші долі багатьох чернівчан склалися драматично, а то й трагічно, як і самого Петера Деманта.

«Його доля склалася трагічніше від тих мемуаристів, які виїхали на Захід, – говорить про автора «Першого життя» Юрій Чорней. – Бо йому довелося, як Орфею чи Овідію, залишитися жити з варварами. Він пройшов через заслання і табір, працював вантажником і писав таємно для себе, а не для публікації. «Перше життя» рятувало його від відчаю життя наступного».

Автобіографічну повість «Перше життя» Петер Демант писав паралельно з романом «Зекамерон ХХ», що в українському перекладі Оксани Пендерецької вийшла також у «Видавництві 21» (2013).

Книжка на сайті видавництва тут.

Коментарі