У навчальних закладах Буковини покажуть стрічку «Соловей співає. Доки голос має»

05.12.2019 20:42   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

Управління молоді та спорту обласної державної адміністрації спільно з управлінням культури обласної державної адміністрації  та громадською організацією «Всесвітній День вишиванки» з метою розвитку національно-патріотичного виховання молоді  з 4 по 13 грудня 2019 року заплановало покази документального фільму  «Соловей співає» для учнів 8-11 класів області.

Перегляди фільму відбудуться  у загальноосвітніх навчальних закладах, гімназіях та ліцеях області. Повідомляє прес-служба РОДА.

Документальний фільм «Соловей співає. Доки голос має» є новаторським та монументальним дослідженням проблеми мовного питання в Україні.

Автори фільму аналізують мовну ситуацію та наслідки нинішньої конфронтації довкола української мови. Також автори намагаються знайти відповідь на запитання: «Чому спілкуватися в Україні 21 століття українською мовою для багатьох громадян є нонсенсом, чому ці громадяни відчувають відторгнення та спротив?». Щоб відповісти на це питання, творці документального фільму занурюються вглиб історії та досліджують, об’єктивно руйнують міфи, які століттями насаджувалися як єдина істина щодо меж, сфер, носіїв української.

У фільмі автори вперше в історії української документальної журналістики аналізують українське мовне питання через призму досвідів інших країн, зокрема Білорусі та Ізраїлю. Історія цих держав доводить думку про те, що мова була й особливо гостро сьогодні є одним із головних факторів національної безпеки та цілісності багатьох країн, а також важливим фактором у стані гібридної війни, в яку втягнута Україна.

Новаторською особливістю фільму, присвяченому мовному питанню, є його добра неагресивна тональність. Адже завдання, яке ставила перед собою творча група, – не загострювати конфліктну ситуацію, а привернути увагу до потреби поширення правдивої історії та перевіреної інформації.

Творча група у складі Лесі Воронюк, Сергія Кримського, покійного Олексія Долі, Сергія Мартинова, Анастасії Федченко, Демида Єлізарова, Валентина Грінберга,  Олександра Ткачука, Романа Гоменюка, Дениса Костандова, Дениса Олейніка та інших працювала над стрічкою із 2017 року.

Фільм знімали в Україні, Білорусі, Ізраїлі, США та Великобританії.

Хронометраж фільму - 65 хвилин.

Прем’єра документального фільму «Соловей співає» відбулася 5 листопада в Києві, у Чернівцях - 9 листопада.

Графік проведення показів документального фільму «Соловей співає»

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews