1. Новини Закарпаття
  2. >
  3. Вся область
  4. > >

Відомого скульптора з Мукачева Пийтера Матла пізнали в Берегові з іншого боку – як живописця (ФОТО)

10.12.2019 08:50 0 Культура Автор: Голос Карпат
 

Експозицію картин митця відкрили у виставковому залі ім.Ференца Гулачі консульства Угорщини в Берегові.

Тут представлено понад тридцять художніх робіт майстра, які, за його словами, були написані наприкінці 90-х років і зберігались переважно у нього вдома й не виносились на широкий загал. В основному – це графічні зображення, у які вплетені народні мотиви представників різних національностей, окремі деталі запизичені з орнаментів традиційних ткацьких виробів. Про це говорив у вступному слові на церемонії Генеральний консул Угорщини в Берегові Матяш Сіладі та й сам автор.

“Доробки Пийтера Матла давно стали візитівкою не лише Закарпаття, а й всієї угорської культури,- акцентував дипломат.- Його кращі роботи, як монументальна композиція на Верецькому перевалі, створена на честь 1100-річчя переходу угорських племен Карпатського хребта, по-справжньому числиться серед світових шедеврів.”

Генеральний консул згадав також інші знакові роботи митця, як от “Турул” у Вишкові, “Колодязь любові” в Гойдусобосло тощо.

“Зараз працюю над створенням скульптури для “Кальварії” в Шаторуйгелі,- поділився з Голосом Карпат Пийтер Матл.- Найімовірніше це буде символічний птах.”

Найбільшим своїм досягненням нинішнього року майстер вважає проведення літнього табору для запрошених ним п’ятох місткинь з Іспанії, Чехії, України (двох) та Угорщини, які протягом перебування в ньому створили чудові скульптурні композиції, що були подаровані населеним пунктам Закарпаття, зокрема Пийтерфолві, Фаркашфолві та іншим. Одна робота залишилась в санаторії “Квітка полонини”, де працювали місткині.

Виставку в дипломатичній установі відкривав заступник керівника відомства Мігай Андраш Беке. Він теж відмітив талант мукачівського майстра, який досяг висот не лише у монументальному, а й живописному жанрі, про що свідчать експоновані картини. Пийтер Матл виніс на суд поціновувачів і дві стилізовані дерев’яні композиції.

“Я вперше на подібній виставці,- поділився з Голосом Карпат” фельдшер “Швидкої допомоги” Василь Немеш.- Побачене просто вражає. Думаю, було б непогано влаштувати сюди екскурсії школярів міста, щоб і вони долучались до прекрасного.”

Хороший настрій на експозиції забезпечували музиканти Виноградівської школи мистецтв ім.Бейли Бартока, які приїхали в Берегово разом з іншими шанувальниками живопису. Не даремно. Бо вдалося домовитися з митцем про відкриття подібної виставки і у Виноградові.

Нагадаємо, в Ужгороді відбулася презентація книги «Архітектура Ужгорода. Австро-угорська доба. 1867-1918».

Читайте на ГК:Закарпатка потрапила у руки тирана-чоловіка: кривдник погрожував розправою (ФОТО)
Читайте на ГК:Серце щемить від болю: на Закарпатті пожежа забрала життя 19-ти чотирилапих пухнастиків (ФОТО)
Читайте на ГК:“Мама хоче закрити його від усього світу”: на Закарпатті на світ з'явилося “дитинча” з обличчям у формі серця (ВІДЕО)