Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

«Вчора телевізор зруйнував моє життя»: що сказала у суді підозрювана у справі Шеремета Кузьменко

Підозрювана у справі Шеремета Юлія Кузьменко у суді, Київ, 13 грудня 2019 року
Підозрювана у справі Шеремета Юлія Кузьменко у суді, Київ, 13 грудня 2019 рокуВікторія Рощина/ hromadske

Підозрювана у справі щодо вбивства журналіста Павла Шеремета дитячий хірург з Охматдиту Юлія Кузьменко заявила, що слідство порушило принцип презумпції невинуватості. У своїй промові у суді вона зазначила, що вчора телевізор зруйнував її життя:

Мій суд почався вчора о третій годині дня. Відбулася жахлива річ, коли найголовніша людина у цій сфері порушила найголовнішу заповідь цієї сфери — це презумпція невинуватості. Вчора о третій годині дня не було жодних доказів, навіть те, що ми зараз читаємо, не було. О третій годині я не отримала ні ухвали на затримання, ні права на проведення обшуку. На цьому суді, який йшов по телевізору, мене не було. Я нічого не могла сказати на свій захист. Не було мого адвоката, не було людей, які мене підтримують, не було людей, які мене знають. Вчора телевізор зруйнував моє життя.

Сьогодні ви не почули свідків, які могли розказати, що я робила в той день. Я б хотіла, щоб всі відеокамери мого центру, якщо збереглися записи, були долучені (до слідства — ред.), операційні журнали. Кожен рух на моїй роботі зафіксований на апаратах, на яких я працюю. 

Судячи з усього, суд відбувся без моєї участі. Я би дуже просила провести всі дослідження, які можуть допомогти слідству. Я б наполегливо просила, щоб були проведені в присутності преси, громадськості тощо всі антропометричні дослідження, за необхідності ДНК. Я наполягаю на проходженні поліграфу у присутності всіх. Я готова абсолютно на все, мені боятися нема чого.

Я попросила пресу та громадськість підтримати це та уважно слідкувати. Ми будемо наполегливо подавати прохання на проведення всіх цих моментів. У разі відмови будемо голосно про це заявляти, тому що я маю право.

Нагадаємо, 12 грудня глава МВС України Арсен Аваков заявив про  затримання фігурантів у справі Шеремета. Кількома хвилинами раніше музикант Riffmaster Андрій Антоненко повідомив, що до нього прийшли з обшуками та  підозрюють у вбивстві журналіста Шеремета.

Згодом поліція дала  брифінг, правоохоронці  назвали п'ятьох підозрюваних  у справі щодо вбивства журналіста Павла Шеремета.

Це військова медсестра Яна Дугарь, дитячий хірург в Охматдиті Юлія Кузьменко, музикант і доброволець Андрій Антоненко та подружжя ветеранів війни на Донбасі Інни та Владислава Грищенків, відомих за прізвиськами  «Пума» і «Буча».

За даними слідства, Антоненко та Кузьменко закладали вибухівку під авто Павла Шеремета.

Журналіст Павло Шеремет  загинув  20 липня 2016-го о 7:45 ранку внаслідок вибуху машини. Він їхав на ранковий ефір своєї програми. Розслідування убивства Шеремета високопосадовці публічно називали «справою честі», утім понад 3,5 роки попри численні експертизи, допити понад 1000 осіб, вилучення відео з камер спостереження обсягом понад 150 терабайтів, у справі про вбивство Шеремета не було жодного офіційного підозрюваного.

Також слідство відмовлялося від оприлюднення суттєвої інформації стосовно ходу розслідування, для якого була  створена спецгрупа із залученням ФБР. У МВС заявляли, що розслідування справи ускладнює  російське громадянство Шеремета.

10 травня 2017-го журналісти презентували  фільм-розслідування про вбивство журналіста Павла Шеремета. У ньому йдеться про те, що  співробітник СБУ Ігор Устименко був біля дому Шеремета  в ніч перед вбивством.

Співзасновник міжнародного проекту розслідування корупції та організованої злочинності OCCRP Дрю Салліван заявив, що українська  влада свідомо не розслідує вбивство журналіста.

Колеги та рідні Шеремета  вимагали відставки Авакова  через нерозкриття вбивства журналіста.

10 жовтня 2019-го президент Володимир Зеленський заявив, що  керівництво МВС змінять, якщо не буде результатів у справі щодо вбивства Шеремета.