Справа Шеремета: Суд заарештував Антоненка - ймовірного організатора вбивства

Субота, 14 грудня 2019, 02:33
Справа Шеремета: Суд заарештував Антоненка - ймовірного організатора вбивства

Печерський райсуд Києва арештував АТОвця Андрія Антоненка, підозрюваного у вбивстві журналіста Павла Шеремета.

Джерело: "Українська правда"

Пряма мова судді: "Застосувати до підозрюваного Антоненка запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком до 08.02.2019".

Пряма мова Антоненка: "Відносно моїх правих і лівих уподобань, як зазначено було у повідомленні. Я народився в єврейському районі, я наполовину єврей, у мене дід польський єврей. Ви несвідомо, своїм висновком упередженим уже нанесли образу мені особисто і моїй сім’ї...

Є людина, знята на відео 16-го року, до якої намагаються мене причепити… 

Я з 13-го року ношу бороду цільну, вона або довша, або вона коротша, але вона суцільна. Людина у відео носить борідку форми "еспаньйолка", із вибритими повністю щоками.

У мене є декілька особливостей, які мене відрізняють від багатьох людей. У мене плечі трошки покаті, трошки видовжена шия, що геть не стикається з людиною, яка виглядає там. 

Плюс ще один момент – вуха. Мої вуха зламані, бо я займаюсь боротьбою, там людина з ціленькими вушками.

І ще один момент, характерна риса – мої рику, вони вкриті татуюваннями. Якщо подивитись на людину на відео, то там геть цього немає.

Я буду співпрацювати. Забов'язуюсь надавати повне сприяння, будь-яку інформацію, з'являтися на вказаний час, що на виклики, що на допити, на будь-які вимоги...

Хотів би зазначити. Людей, які зазначені в тому угрупувані, там є люди, з якими я просто не знайомий, не знаю про їх існування – Дугарь (підозрювана Яна Дугарь – УП)".

 
Андрій Антоненко в суді
фото: соня Лукашова

Деталі: Суддя Сергій Вовк задовольнив клопотання прокуратури про арешт.

У свою чергу, захист просив не арештовувати Антоненка. Адвокати вважал, що суд взагалі має не застосовувати запобіжний захід і просили про будь-який м'якший варіант, ніж арешт.

На початку засідання прокурор долучив до матеріалів справи документи про вилучення у будинку Антоненка деталей вибухівки.

Захист надав суду відзнаки АТОвця та характеристики на нього. Зокрема, про готовність взяти Антоненка на поруки заявили музикант Сашко Положинський, депутат Яна Зінкевич.

Що було раніше: Слідство вважає Антоненка організатором убивства Шеремета: нібито він, "захопившись ультранаціоналістичними ідеями, культивуючи величність арійської раси, розмежування суспільства за принципом національної належності, прагнучи зробити свої погляди об'єктом уваги громадськості", намагався вбивством привернути увагу до таких поглядів.

Знати більше: Що відомо про людей, яких підозрюють у причетності до вбивства Шеремета

Позиція "Української правди" щодо результатів розслідування МВС справи Павла Шеремета

Передісторія:

  • Один із керівників "Української правди" Павло Шеремет загинув від вибуху вранці 20 липня 2016 року. Йому підклали вибухівку під автомобіль.
  • У травні 2017 року "Слідство.Інфо" оприлюднило фільм "Вбивство Павла", зроблений із представниками міжнародної мережі журналістів-розслідувачів OCCRP. У ньому були нові деталі, пропущені слідством, – зокрема, виявлені за допомогою записів із камер відеоспостереження.
  • Восени 2019 року слідство затримало Владислава та Інну Грищенків (чоловіка "Бучу", – 24 вересня на Волині, дружину "Пуму" – 5 листопада у Києві). Вони проходили у справі про невдалий замах в Івано-Франківській області на бізнесмена. 
  • Владислав Грищенко заявляв, що слідство пропонувало йому визнати себе винним у справі вбивства журналіста Павла Шеремета.
  • 12 грудня правоохоронці повідомили, що підозрюють у справі Шеремета щонайменше п’ятьох людей: медсестру одного з парашутно-десантних батальйонів Яну Дугарь, лікаря й волонтера Юлію Кузьменко ("Лісу"), музиканта й добровольця Андрія Антоненка, добровольців Владислава та Інну Грищенків ("Бучу" й "Пуму").
  • За версією правоохоронців, закладала вибухівку під авто Шеремета Кузьменко, Антоненко допомагав їй, а Дугарь фотографувала на мобільний камери відеоспостереження поблизу місця вбивства Шеремета.
  • Суд арештував Кузьменко, а Дугарь відправив під домашній арешт.

Соня Лукашова, Микола Донєв, УП

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...