Новини

Причетні мають бути встановлені, а не призначені – Ірина Геращенко про справу Шеремета

Причетні мають бути встановлені, а не призначені – Ірина Геращенко про справу Шеремета

Фото: Facebook

Розслідування вбивства журналіста Павла Шеремета має бути неупередженим і професійним, а будь-які звинувачення мають бути підкріплені достатньою доказовою базою.

Про це в ефірі “Свободи слова Савіка Шустера” заявила співголова фракції “Європейська Солідарність” Ірина Геращенко, коментуючи гучні затримання останніх днів та брифінг, який відбувся в МВС за участі міністра Авакова, генпрокурора Рябошапки та президента Зеленського.

“В ці дні , почувши шокуючу інформацію, я весь час думаю про його рідних і родину, як важко ім все це зараз сприймати, й як їм потрібна мужність”, – перш за все сказала Геращенко.

“Важливо, щоб відбулося чесне і неупереджене слідство, за участі міжнародних експертів, щоб всіх причетних було встановлено, а не призначено. Щоб винні були покарані, але щоб їх провина базувалася на беззаперечній доказовій базі. Щоб при цьому не відбувалася дискредитація волонтерського і ветеранського руху, армії. В усіх сферах і професіях є різні люди, немає нікому індульгенції за вчорашні подвиги і заслуги, це очевидно, але й і не можна мазати все широкими чорними мазками і дискредитувати рух”, – переконана Геращенко.

Вона також зауважили про те, що суспільство бентежить велика кількість запитань щодо оприлюдненої в МВС інформації.

“Всіх хвилює питання мотивів, пошук організаторів і замовників, всі говорять про високопрофесійне планування вбивства. Чи озвучена інформація і фактаж не зашкодять пошуку організаторів, не допоможуть їм сховатися і замести сліди? Півтора роки тому відбулися гучні затримання у справі можливого підриву ВР, що з цією справою, бо напрошуються аналогії? Чому на резонансному брифінгу був президент, адже його участь в оголошенні підозрюваних може сприйматися як тиск на слідство і, по суті, призначення винних. А у випадку, як виникнуть інші обставини чи підозрювані, це навпаки може вдарити і по рейтингу президента”, – застерігла депутат.

Вона також нагадала про те, що за повідомленнями у ЗМІ Зеленський ставив міністру Авакову жорсткий термін щодо результатів у резонансних справах – до кінця року.

“У ЗМІ була інформація, що президент ставив задачу МВС до кінця грудня показати прогрес в розслідуванні справи Шеремета, інакше грозився кадровими висновками. Чи не пов’язана ця нарада і постановка задачі з брифінгом”, – поставила запитання Геращенко.

Нагадаємо, вчора, 13 грудня, Печерський суд заарештував до 8 лютого 2020 року військовослужбовця і музиканта Андрія Антонюка.

Вчора суд також заарештував лікаря-хірурга Юлію Кузьменко.

Перед цим Печерський районний суд обрав запобіжний захід підозрюваній у вбивстві журналіста Павла Шеремета військовій медсестрі Яні Дугар у вигляді цілодобового домашнього арешту терміном на два місяці (до 8 лютого).

Нагадаємо, у мережі було оприлюднено текст підозри Атоненку, в якому стверджується, що він нібито захоплюється ультранаціоналістичними ідеями та культивує велич арійської раси.

Нагадаємо, вчора заступник голови Національної поліції України Євген Коваль назвав п’ятьох підозрюваних у виконанні вбивства Шеремета.

“…проведеними слідчо-розшуковими заходами і подальшим документуванням членів групи вдається чітко відокремити тих осіб, які об’єктивно підозрюються нами у виконанні вбивства Павла Шеремета. Це Яна Дугарь, Юлія Кузьменко, Андрій Антоненко і подружжя Грищенків”, – заявив Коваль.

Раніше Коваль розповів, що слідство у справі вбивства Павла Шеремета вийшло на музиканта і військового Андрія Антоненка через схожість його одягу на одяг вбивці журналіста.

На думку народного депутат від “Європейської Солідарності” Володимира Ар’єва, обшук у Антоненка скидається на цілеспрямовані репресії проти захисників України.

До того міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков повідомив про затримання фігурантів у справі вбивства журналіста Павла Шеремета. Після цього  Артеменко повідомив про обшуки у нього у помешканні у справі Павла Шеремета.

Сьогодні вночі поліцейські обшукали дім Юлії Кузьменко, а її саму забрали до відділку.

Крім того, вночі 20 спецназовців у масках увірвалися в київську квартиру волонтерів Акастьолових. Обшук у них тривав до п’ятої ранку.

Командування Сил спеціальних операцій ЗС України відреагувало на затримання Антоненка.

Народний депутат “Європейської Солідарності”, ветеранка Яна Зінкевич повідомила, що Яна Дугарь на момент скоєння злочину перебувала в зоні АТО.

Також слідкуйте за “Прямим” у FacebookTwitter Telegram та Instagram.