Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

«Де вибухівка, а де ми?» Як судили підозрюваних у вбивстві Павла Шеремета

Підозрюваний у вбивстві Павла Шеремета Андрій Антоненко у залі Печерського суду Києва, 13 грудня 2019 року
Підозрюваний у вбивстві Павла Шеремета Андрій Антоненко у залі Печерського суду Києва, 13 грудня 2019 рокуВікторія Рощина/hromadske

Відводи судді, «Ганьба!» та «Юлю, ми з тобою!». Так близько 13 годин Печерський районний суд Києва обирав запобіжний захід трьом фігурантам справи вбивства Павла Шеремета: Яні Дугарь, Юлії Кузьменко та Андрію Антоненку. 

Рішення — цілодобовий домашній арешт і тримання під вартою на два місяці. Усім трьом інкримінують умисне вбивство. Їм загрожує до 15 років або довічне позбавлення волі. 

Самі ж підозрювані не визнають провини та називають підозру тиском на добровольців та волонтерів. Деталі із судових засідань — в нашому матеріалі. 

Стеження

Близько 9-ї години ранку 13 грудня біля будівлі Печерського суду Києва чатують люди. Здебільшого, це журналісти та група підтримки підозрюваних Юлії Кузьменко, Яни Дугарь та Андрія Riffmaster Антоненка.

Саме їм 12 грудня оголосили підозри у вбивстві журналіста Павла Шеремета 20 липня 2016 року. Попередньо вночі в них провели обшуки. Серед тих, кого зустрічаємо біля суду і чинна народна депутатка Яна Зінкевич і колишня депутатка Оксана Корчинська.

«Я тут в першу чергу на підтримку Яни. Тому що я знаю, що вона не могла бути у Києві [16 та 18 липня 2016 року, коли, за даними слідства, Дугарь фотографувала камери спостереження біля будинку Павла Шеремета — ред]. Наскільки я знаю, вона взагалі вперше потрапила до міста Києва у 2016 чи 2017 році у відпустку. Я знаю Яну Дугарь, як операційну медсестру 66 госпіталю, яка потім уже в кінці 2016 року була прикомандирована до авдіївської лікарні нашими військовими лікарями і за три місяці разом з нашими військовими хірургами прийняла 279 поранених», — каже Оксана Корчинська.

До зали суду нас запускають близько 12-ї. Її переповнює група підтримки, журналістам ледь вистачає місця:

«А звідки ви знаєте, що завтра не запідозрять вас?», — запитують нас друзі Яни Дугарь та Юлії Кузьменко. А згодом так би мовити жартують: «У цій справі стільки підозрюваних, що Шеремета можна було просто затоптати. Навіщо підривати», — вигукує подруга Юлії Кузьменко.

На наше зауваження про недоречний жарт додає, що Юлія чудовий дитячий лікар — кардіохірург: «Таких лікарів усього три в Україні. Подумайте, навіщо їй це потрібно?».

Підозрювана Яна Дугарь (в центрі) з адвокатами в залі Печерського суду Києва, 13 грудня 2019 року
Підозрювана Яна Дугарь (в центрі) з адвокатами в залі Печерського суду Києва, 13 грудня 2019 року

Слідство зазначило, що перед тим як вийти на підозрюваних вони відпрацювали 20 груп, 80 мільйонів телефонних розмов, дослідили відеозаписи з 221 камери спостереження.

Першою до зали заводять Яну Дугарь — медсестру 25-го батальйону повітряно-десантних військ. Вона багато посміхається та не відповідає на жодне запитання журналістів. За даними слідства, саме Яна Дугарь була залучена до злочину Юлією Кузьменко та Андрієм Антоненком, та 16 і 18 липня 2016 року вона на вулиці Івана Франка відслідковувала камери та розташування авто, на якому пересувався журналіст.

Слідство вважає, що Яна входила до організованого злочинного угруповання Андрія Антоненка, який створив його, бувши в АТО та «захопившись ультранаціоналістичними ідеями, культивуючи величність арійської раси, розмежування суспільства за принципом національної належності, прагнучи зробити свої погляди об'єктом уваги громадськості».

На думку слідства, вони вирішили вбити Шеремета, а невдовзі готували ще один гучний злочин нібито для дестабілізації ситуації в країні. Зокрема, запевняють слідчі, Андрій Антоненко був організатором та керівником угруповання: розподілив між учасниками ролі, керував їхніми діями, придбав бойові припаси, забезпечив учасників групи транспортом, встановлював час вчинення злочину, здійснював збір та аналіз інформації про Павла Шеремета.

Сама Яна відмовлялася говорити із журналістами, однак її захист наголосив на невідповідності інформації в підозрі, зазначивши, що з 3 червня по 29 вересня Яна була у військовій частині, де проводила операції. Однак, на питання, чи покидала вона військову частину, ні дівчина, ні її адвокати не відповіли.

«Навіщо ви допомагаєте обвинуваченню шити справу?», — запитує адвокат Яни. Також адвокати заявляють, що фото, з яким порівнювали під час експертизи Яну, зроблене нібито у той час, коли Яна була за кордоном.

Також захист зазначає, що Яна сирота, а поручителі запевняють, що вперше вона потрапила до Києва у липні 2017 року, коли отримувала нагороду від міністра оборони Степана Полторака.

Загалом за участь у бойових діях Дугарь отримала декілька нагород, серед яких «За мужність» ІІІ ступеня та медаль «За оборону Авдіївки».

Суд йде у нарадчу кімнату та за кілька хвилин оголошує рішення — цілодобовий домашній арешт. Тепер Яна повинна поїхати за місцем прописки у Новомосковськ Дніпропетровської області. Адвокати запевняють, що оскаржуватимуть рішення.

Підозрювана Яна Дугарь (друга ліворуч) з адвокатами в залі Печерського суду Києва, 13 грудня 2019 року
Підозрювана Яна Дугарь (друга ліворуч) з адвокатами в залі Печерського суду Києва, 13 грудня 2019 року

Вибухівка

«Юлю, ми з тобою!», — такі вигуки лунають під час конвоювання до зали другої підозрюваної — Юлії Кузьменко. У залі оплески. Згодом лунає гімн України, який підозрювана, поклавши руку на серце співає з усіма.

Адвокат заявляє відвід судді Сергію Вовку, наголошуючи на тому, що він може бути упередженим, адже вже давав дозвіл на проведення обшуків.

Сергій Вовк у 2012 році засудив Юрія Луценка до чотирьох років через нібито незаконне святкування Дня міліції в палаці «Україна». Згодом це рішення Європарламент назвав таким, що не відповідає міжнародним стандартам судового процесу. Також суддя Вовк головував у колегії суддів, яка засудила до п’яти років колишнього виконувача обов’язків Міністра оборони Валерія Іващенка. Його визнали винним у зловживанні службовим становищем під час підписання у 2009 році санкції щодо реалізації майна Феодосійського судномеханічного заводу в Криму. Європейський парламент згодом визнав Іващенка засудженим з політичних мотивів.

Суддю Вовка намагалися притягнути до кримінальної відповідальності й позбавляли суддівської недоторканності. Зокрема, за версією прокуратури Києва, у 2015 році суддя незаконно позбавив громадянина права власності на майно. Тоді Сергія Вовка тимчасово відсторонили, однак у 2016 році він повернувся на роботу.

Суддя Сергій Вовк, 13 грудня 2019 року
Суддя Сергій Вовк, 13 грудня 2019 року

Відвід Вовка не задовольняють. Розгляд продовжують. Прокуратура просить арештувати Юлію на два місяці, наголошуючи на тому, що вона, бувши членкинею злочинної групи, здійснювала візуальне спостереження за Павлом Шереметом. А 20 липня приблизно о 2:34, заявляє слідство, Юлія прибула на вулицю Івана Франка та біля будинку №12 прикріпила вибухівку на днище автомобіля Subaru, яким користувався Павло Шеремет.

В підозрі зазначено, що із собою Юля мала рюкзак зі спортивним костюмом, приблизно о 7 годині 20 липня вона прибула на вулицю Івана Франка та на території занедбаного будинку 17 переодягнулася у нього. Приблизно о 7:21 вона підійшла до будинку 12, в якому проживав Шеремет і почала спостерігати за автомобілем Subaru. Близько 7:42, Кузьменко, побачивши, що Шеремет вийшов з будинку та сів в авто, повернулася до занедбаного будинку, де продовжила спостерігати за автівкою.

У цей час Шеремет почав їхати до перехрестя вулиці Богдана Хмельницького. Переконавшись, що автомобіль від'їхав на безпечну відстань від неї, Кузьменко, за версією слідства, дистанційно вчинила вибух автомобіля. Після чого переодягнулася у попередній одяг та покинула місце злочину.

Заперечуючи суть звинувачень, Юлія та її захист просили допитати у справі її колишнього офіційного чоловіка, який нібито мав підтвердити, що вона була вдома в ніч з 19 на 20 липня 2016 року, а також директора лікарні, в якій працює підозрювана. Адже жінка запевняє, що вже близько 7-ї години ранку 20 липня була на робочому місці, а про вибух прочитала з новин: «У мене робочий день починався з 8-ї ранку. Я взагалі вперше прочитала тоді про Шеремета», — сказала Юлія.

Підозрювана Юлія Кузьменко в залі Печерського суду Києва, 13 грудня 2019 року
Підозрювана Юлія Кузьменко в залі Печерського суду Києва, 13 грудня 2019 року

Аудіозаписи, оприлюднені МВС під час брифінгу, жінка називає «вирваними з контексту»: «А можна було надати увесь запис? Це така маячня. Ми сиділи з дівчатами, спілкувалися. І я кажу: «Поліція вже майданівців не б’є.Треба побігати за ними, щоб побили. Я вже не пам’ятаю розмови. Ми посміялися на цю тему, потім почалися інші. Я навіть вже не пам’ятаю, чи не обговорювали ми якісь інтимні моменти. Я б хотіла щоб усі почули повний запис», — сказала Юлія.

Також жінка підтверджує, що 21 липня була на концерті Антоненка: «Так, після роботи. Я вперше пішла на концерт до Riffmaster зі своєю дитиною. Я ж не настільки цинічна, вибачте, щоб убити людину, прооперувати дітей, а потім піти на концерт», — сказала жінка.

На запитання, чому підозру оголосили їй, вона відповідає коротко: «Треба вже винищувати і волонтерів. По добровольцях усе нормально так було, треба переходити на волонтерів», — сказала підозрювана.

Владислав Добуш, адвокат Кузьменко, розкритикував підозру: «Вся підозра ґрунтується виключно на фантазії слідчого. Якщо була група — чим та як ви це встановили? Негласні слідчо-розшукові дії, оперативна інформація має бути хоча б долучена. Проводили підготовку? Де, хто придбав вибухівку, коли? Треба, щоб були вказані особи і за якими критеріями їх ідентифікували. Це питання об’єктивності. Щоб у будь-якого стороннього спостерігача не залишалося сумніву».

Під час своєї промови у суді підозрювана зазначила, що у міністерстві внутрішніх справ під час брифінгу, назвавши її прізвище, порушили презумпцію невинуватості, через що «її життя зруйнувалося». Також вона додала, що доводитиме невинуватість через додаткові експертизи, слідчі дії та поліграф.

Суддя задовольнив клопотання ГПУ, жінку арештували на два місяці

Координація

«Ганьба!», — кричать присутні у залі друзі Юлії Кузьменко після оголошеного рішення про арешт жінки. У цей час до зали заводять третього підозрюваного — музиканта, добровольця, волонтера Андрія Антоненка відомого, як Riffmaster. Йому аплодують, а за кілька хвилин з боксу він пересідає до адвокатів.

Напередодні вони теж намагалися відвести суддю Сергія Вовка. На наші запитання про те, де він був у ніч з 19 на 20 липня Антоненко каже: « У Ворзелі в лазні, потім грав концерт в Пасажі. І моя зовнішність геть інакше виглядає, ніж людина, з якою мене намагаються зіставити ».

Та додає, що про Шеремета дізнався лише під час обшуків і не має жодного стосунку до цієї справи: « Знайте, що якщо я визнаю провину, то це був силовий тиск або тортури ».

На запитання, чому підозрюють саме його, відповідає: «Я не маю відповіді. Не знаю. Мабуть, щось у Фейсбуці не те написав, як і Юлія Кузьменко».

Адвокат підозрюваного Костянтин Татарченко зазначає, що підозра необґрунтована: «Я думаю є вказівка з Міністерства внутрішніх справ, з інших провладних кабінетів, щоб цей злочин було розкрито до кінця 2019 року», — сказав захисник.

Водночас у прокуратурі наголосили — слідством встановлено, що напередодні обшуків у Антоненка, він передав міну МОН-50 на зберігання іншій людині. Цю міну вилучили.

Андрій під час промови у суді зазначив, що є наполовину євреєм, а тому вважає недоцільним формулювання в підозрі про «культивування величності арійської раси, розмежування суспільства за принципом національної належності» та зупинився на своїй зовнішності, зазначивши, що він не схожий із тим чоловіком, що на відео: «Я з 13-го року ношу бороду цільну. Вона або довша, або коротша, але вона суцільна. Людина на відео носить борідку формою «еспаньолка» — це борідка з повністю вибритими щоками. Другий момент — плечі, у мене трохи покаті, трохи видовжена шия, що геть не збігається з тим. Прошу зазначити — вуха в мене вони зламані, бо я займаюсь боротьбою, а на відео людина з ціленькими вушками», — зазначив підозрюваний.

Взяти на поруки Андрія Антоненка готові були понад 10 осіб, серед них музикант Олександр Положинський, речник Сил Спеціальних операцій ЗСУ Олексій Нікіфоров, депутатка Яна Зінкевич та інші.

О 3:30 суддя Вовк оголошує рішення — клопотання прокуратури задовольнити й арештувати Антоненка на два місяці

Слідство запевняє, що їм уже відомий ініціатор злочину, втім наразі триває збір доказової бази для оголошення підозри.