$ 39.6 € 42.28 zł 9.77
+15° Київ +9° Варшава +13° Вашингтон

«Нафтогаз» назвав умови зниження ціни на газ в Україні

Ілона Завальнюк 15 Грудня 2019 11:22
«Нафтогаз» назвав умови зниження ціни на газ в Україні

Виконавчий директор НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко заявив, що причиною зростання ціни на газ є низький рівень власного видобутку та погана енергоефективність. Якби ці показники були кращими, газ би дешевшав.

«Якби був збільшений власний видобуток і підвищений рівень енергоефективності, то ціна на газ би не зросла, а впала. Оскільки Україна у 2020 році могла б експортувати газ, а не імпортувати, і тому ринкова ціна була б значно нижчою», - заявив керівник «Нафтогазу».

За таких умов, ціна на газ не була б предметом політичних спекуляцій, резюмував Вітренко.



Раніше у «Нафтогазі» нагадали, що споживачам зараз пропонується платити за двома видами тарифів на вибір. Плаваючим – коли ціна буде змінюватися в залежності від ринкових обставин щомісяця, і фіксованим – гарантованим до квітня по 5,5 за куб плюс ПДВ та націнка газзбутів, в середньому разом 7,8 грн.

Споживачі, які вирішили купувати газ за плаваючою ціною, отримуватимуть його у січні по 5,5 грн за куб без ПДВ та витрат на транспортування. У випадку припинення транспортування Росією газу ціна може зрости у 1,8 раза. Якщо ж транзит буде, то з огляду на заповнення українських і європейських газосховищ ціна на паливо цієї зими може стати найнижчою в історії.