Новини

Дівочі обличчя серед гільз, цвяхів та олів’є: перша фотовиставка Ярослава Самойленка у Чернівцях

Фотовиставка «In» триватиме до 29 січня.

16 січня у Центрі культури «Вернісаж» відбулося відкриття виставки робіт під назвою «In» українського фотографа Ярослава Самойленка. Цей проєкт автор готував упродовж трьох років. 

На фото зображені обличчя дівчат із яскравим макіяжем серед різних предметів, розкладених навколо: від олів’є та гумових качечок до цвяхів та гільз.

«Я назвав фотовиставку «In», бо моделі на картинах не просто лежать серед предметів, які створюють фон. Вони зливаються з ним, стають частиною композиції. Макіяж створений таким, аби дівчата розчинилися серед речей, розкладених навколо них. Гляньте на картину з цвяхами. Якщо придивитися до деталей, можна побачити не лише нові, а й старі цвяхи. А далі вже додумуйте самі», — розповідає фотограф.

Ярослав Самойленко визнаний кращим фотографом 2017 та 2018 років у номiнацiï «Fashion & glamour» за версією міжнародної фотопремії «35 awards». 2019 року він здобув три золотих і одну бронзову медаль та став фотографом року в категорії «професіонал» на міжнародному  фотоконкурсі в Індії «Eyewin awards». 

У Чернівцях митець представляє публіці серію робіт під назвою «In» вперше.

За словами автора, під час створення серії фотографій з ним співпрацювали 23 моделі та візажистки Ліна Ємел’янова, Ольга Андріяш та Світлана Масік, а на створення однієї фотографії витрачали більше п’яти годин.

«Візажистки робили макіяж по три години, а інколи доводилося переробляти заново. Далі — зйомка, а потім ретушування. Загалом ми провели 30 днів у зйомках. Не всі дівчата були професійними моделями. З однією із них (на картині із цвяхами, — авт.) я, наприклад, познайомився у кав’ярні. Дівчина на фото з олів’є — моя подруга. Коли я їй запропонував сфотографуватися в олів’є, вона думала, що, можливо, вона сидітиме у великій тарілці, але потім ми принесли чан із салатом і вона була здивована», — каже Ярослав Самойленко.

Своїми враженнями від фотовиставки поділився із журналістами «Шпальти» чернівчанин Олександр:

«Емоційно, естетично, довершено, казково, майже містично. Особливо мені сподобалася фотографія дівчини серед паперових корабликів. Це фото викликало у мене асоціацію зі Сніговою Королевою. Також мені сподобалися фотографії японки та дівчини з гільзами».

Своїми враженнями від виставки поділився також чернівецький фотограф Володимир Конєв.

«Усе на світі вже було зроблено. Завдання сучасного мистецтва — повторити це по-новому, і цього треба довго вчитися. Я був на виставках фотографів зі світовими іменами за кордоном. Вони мені сподобалися більше. Я фотографую вже 50 років і раніше фотошопом можна було справді здивувати, адже тоді не було комп’ютерів та фоторедакторів. Це була окрема гілка мистецтва фотографії. Це не той стиль, який мені подобається, але я розумію, що з часом його роботи ставатимуть усе кращими. Він молодець», — зазначає Володимир Конєв.

Ярослав Самойленко розповів, що ця виставка для нього є відкриттям, і і ще не знає, у якому місті відбудеться його наступна експозиція з серією фото «In».

«Ми поки не планували наступного нашого кроку. Можливо, влітку ці фото побачать жителі інших міст України, а можливо, ми навіть зробимо експозицію за кордоном», — ділиться фотограф.

Побачити роботи Ярослава Самойленка можна до 2 лютого у Центрі культури «Вернісаж».

Матеріал Ігоря Волощука

Фото Альони Чорної

 

 

Коментарі