Відкриті, Перша шпальта

Історія чоловіка з ДЦП, який 16 років працює двірником у Чернівцях. Відео

Щодня Олег Шабанов встає о 4:30, щоб о шостій ранку бути на роботі.

Як живуть люди з різною формою інвалідності? Як на них реагує суспільство та що заважає їм відчувати себе вільними у сучасному світі? «Шпальта» продовжує проєкт «Відкриті», у якому знайомимо вас з історіями особливих людей.

Розповідаємо про те, як змінюється життя родини, в якій народжується особлива дитина, та історії дорослих, котрі «не такі, як усі».

Щодня їде з Остриці до Чернівців

У 43-річного Олега Шабанова третя група інвалідності – у нього ДЦП. У 26 він почав шукати роботу. Та великого вибору вакансій для нього не було.

«Вдома завжди є що робити, але все одно це не те… Я подумав, чого буду сидіти дарма, краще піду працювати. І пішов… Тут із мого села вже працювали люди двірниками, і я прийшов теж. Спочатку мене взяли на випробувальний термін, а потім я лишився… Працюю офіційно, хоч стаж заробляю», – розповідає чоловік.

Відтоді вже 16 років Олег працює двірником у мікрорайоні Гравітон. Щодня він прокидається о 4:30, щоб доїхати з Остриці до Чернівців та вже о шостій ранку почати роботу. А влітку ще раніше.

«Усі запитують, як я встаю так рано. А що мені лишається? Пам’ятаю, що у перший день сумнівався, не хотілося вставати, потім ще чекати на зупинці… Але звик. До того ж, краще раніше встати, ніж пізніше піти», – ділиться Олег.

Олег Шабанов працює до 14:00. Іноді, якщо закінчить роботу швидше, йде додому раніше. Та частіше доводиться затриматися до 16-ї години.

«Якщо сезон, нас беруть на «завантаження». Взимку пісок, восени – листя. Взагалі у ці сезони працювати найважче. Під цими дощами, снігами… Вся куртка, штани мокрі. Треба замітати те все, потім – чистити. А зараз цей сніг чи лід – треба чистити до чорноти, щоби люди не падали. Посипати сіллю. Це безпека людей. Коли вони рано йдуть на роботу, я вже все маю зробити. А буває так холодно, що і дві пари штанів не рятують…», – додає двірник.

Олег працює шість днів на тиждень. Має один вихідний – неділю. Раз на рік бере відпустку. Частіше тоді, коли вдома більше роботи.

Чоловік заробляє мінімальну зарплату. Каже, за новим законом, «на руки» буде отримуватиме 4200.

«Сказали, буде 4700. Близько 500, якщо не більше, беруть податок. Чисто мені лишається плюс-мінус чотири тисячі. А з цих грошей я багато витрачаю на проїзд. У місяць іде від 500 до 700 гривень. А іноді ще й обід купую, але частіше чекаю, аби поїсти вдома, щоби не витрачати».

Хтось смітить, інший – дякує

Олег Шабанов прибирає територію біля чотирьох багатоповерхівок на Гравітоні. За 16 років дехто його вже добре знає.

«Люди тут різні, і до двірників по-різному ставляться. Є такі будинки, біля яких дуже важко прибирати. Я назбирав декілька мішків сміття, а люди потім викидають ще й через вікно. А є такі, хто просто дякує за те, що прибрав. Я прибираю совісно. Просто хочу, аби було чисто».

Олег розповідає, що двірників зараз стало менше, а роботи – більше. Дехто звільняється через умови праці.

«Це ж не гроші, щоби жити. Було би хоч вісім тисяч. Тому люди і йдуть. Колись працювали за квартири. Я теж сподівався, що дадуть, і я матиму де жити у Чернівцях. Але такого вже немає. Місцевим краще – сплять довше, обідають вдома, не витрачають на проїзд. А я що? У мене так», – розповідає чоловік.

Жителі Гравітону, які знають Олега, зробили йому новорічний подарунок.

«Премію. Бонус за те, що чисто. Коли мені зателефонували і сказали, щоб я підійшов до ялинки, то не думав, що там буде. Якийсь подарунок. А вони зібрали, хто скільки зміг, і мені вийшла ще одна зарплата. Це було дуже приємно, я такого точно не очікував… Працювати можна, хоч робота зі сміттям – найважча. Головне, щоби це цінували», – запевняє Олег.

Дивіться відеоісторію Олега Шабанова на нашому каналі у YouTube:

Матеріал Діани Ватаман

Фото Ірини Болести

Дивіться також інші історії проєкту «Відкриті»:

Коментарі