Як старовижівські лісівники заготовляють насіння з шишок

18 Січня 2020, 10:10
2272

Волинські лісівники щорічно заготовляють насіння.

Про процес заготівлі розповіли у пресслужбі лісівників.

Насіння має бути вдосталь. Відповідно – шишок необхідно зібрати достатньо. Тож щороку лісівники планують, скільки чого потрібно.  В середньому річні об’єми держлісгоспів області – 120 тонн шишок. Цього вистачає, щоб згодом забезпечити власні потреби у насінні та відповідно – посадматеріалі.

Збір шишок у грудні-січні – початок процесу. Згодом їх везуть на шишкосушарні.  На Волині такі діють на базі ДП «Ківерцівське ЛГ», ДП «Маневицьке ЛГ», ДП «Ратнівське ЛМГ», ДП «Володимир-Волинське ЛМГ» та ДП «Старовижівське ЛГ».

Відповідальна за роботу шишкосушарні у ДП «Ківерцівське ЛМГ» Світлана Круглик розповідає, що лісгоспи до них уже привези на переробку 36 тон 330 кг шишок сосни звичайної. Загалом тут планують переробити за сезон до 50 тонн.

«Перший етап процесу обробки має за мету розкрити шишку, щоб вивільнити насіння, перебрати його. Маємо спеціальний «обезкрилювач», де «ламаємо крила» насінню. Цього року плануємо отримати 380 кг чистого насіння», – розкриває послідовність процесу Світлана.

Згодом це насіння пройде апробацію.

«Одна шишка може містити і 5, і 10 насінин, залежно від розміру. Якщо шишка стигла, усі насінини проростуть. В середньому 1 шишка = 5 сосон», – ділиться власними дослідженнями Світлана Круглик.






Читайте також: Старовижівський лісгосп сплатив майже 12,5 мільйона гривень податків

Старовижівські лісівники скаржаться на проблему збуту деревини

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром