$ 39.59 € 42.26 zł 9.8
+10° Київ +7° Варшава +20° Вашингтон

ДБР викликає Порошенка на допит у справі про держзраду і Мінські угоди

Ольга Коваль 18 Січня 2020 13:55
ДБР викликає Порошенка на допит у справі про держзраду і Мінські угоди

Державне бюро розслідувань оприлюднило повістку на допит Петру Порошенку. П'ятого президента України хочуть допитати як свідка у кримінальному провадженні про його можливу держзраду в ході підготовки Мінських угод від 2015 року.

Згідно з інформацією на сайті ДБР, Порошенко повинен з'явитися о 10: 30 на допит у вівторок 21 січня і до 11:00 у п'ятницю 24 січня. У відомстві відзначили, якщо Порошенко не з'явиться без поважних причин, до нього можуть застосувати привід.

Нагадаємо, 3 грудня Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення діяльності Державного бюро розслідувань» (№2116).

Відповідно до закону, чинного директора ДБР Романа Трубу і його заступників звільнять. Керівників ДБР буде вибирати конкурсна комісія, до якої увійдуть три члени від парламенту, три – від президента, три – від уряду. Квота Кабміну буде делегована міжнародними організаціями.

Тим часом у команді Володимира Зеленського вже узгодили нову кандидатуру глави ДБР. Ним може стати заступник генерального прокурора Руслана Рябошапки Віктор Трепак.

Раніше директор ДБР Роман Труба повідомив, що готовий залишити свій пост за три роки. Трубу звинуватили у злочинах проти Ради громадського контролю, а «поплічника» глави ДБР затримали за хабар.

Фракція «Європейська Солідарність» подасть зміни в щойно підписаний Володимиром Зеленським закон, який передбачає внесення змін до закону про Держбюро розслідувань.