$ 38.08 € 41.49 zł 9.64
+18° Київ +10° Варшава +14° Вашингтон

НБУ зобов'язав банки розкривати повну вартість споживчих кредитів

Ольга Коваль 18 Січня 2020 14:10
НБУ зобов'язав банки розкривати повну вартість споживчих кредитів

Національний банк України змінив підхід, згідно з яким банки будуть розраховувати вартість споживчого кредиту. Це зроблено у зв'язку з введенням в дію 19 січня нових вимог законодавства з питань захисту прав споживачів фінансових послуг.

Як повідомляє прес-служба НБУ, тепер у вартість споживчого кредиту банки будуть включати вартість страхових і податкових платежів, зборів на обов'язкове державне пенсійне страхування, вартість послуг нотаріусів, платежі за послуги держреєстраторів, оцінювачів та інше.

Дані зміни затверджені постановою НБУ №8 від 16 січня 2020 року і набирають чинності з 19 січня.

«Мета цієї норми – розкривати інформацію про повну вартість споживчих кредитів, аби споживачі фінансових послуг розуміли всі свої витрати на отримання та обслуговування таких кредитів», - зазначив регулятор.

Нагадаємо, уряд заклав 2 млрд гривень для початку програми кредитування мікро- та малого бізнесу. Вона має стартувати із 1 лютого. Раніше Кабмін створив новий орган із питань мікропідприємництва. Президент Володимир Зеленський розпорядився запровадити дворічний мораторій на перевірки усіх категорій фізосіб-підприємців (ФОПів), окрім ризикових. ФОПи вимагали у Зеленського запровадити мораторій на перевірки малого бізнесу до фіскальної реформи.