Минулого року в Рожищенському районі зафіксували чотири випадки сказу

18 Січня 2020, 15:02
2812

У Волинській області щорічно реєструють випадки сказу серед тварин.

За даними Держпродспоживслужби, у минулому році на території Волині лабораторно підтвердили 20 випадків сказу серед тварин, з яких 75% становили домашні тварини. Про це повідомляють на сайті Волинського обласного лабораторного центру.

Найбільше хворих тварин реєстрували у Ківерцівському і Рожищенському районах – по чотири випадки. У 2020 році лабораторно підтвердили сказ собаки у Ковельському районі.

Читайте також:

За інформацією МОЗ України, у Миколаївській області у січні 2020 року зареєстровано випадок смерті людини від сказу. Симптоми захворювання у чоловіка проявились через три місяці після укусу собаки та відмови постраждалого від екстреної профілактики (щеплень проти сказу), що було єдиним шансом на порятунок.

Незадовільне утримання домашніх тварин та відсутність їх щеплень, створює небезпеку для людей. На Волині, після 30-ти річної перерви без трагічних випадків, у 2014 році від сказу померла чотирирічна дитина. Епідеміологічне розслідування встановило контакт хлопчика з бродячою собакою, про що не знали батьки. Діагноз сказу підтвердили лабораторно.

Сказ характеризується абсолютною летальністю: щорічно у світі гине від цієї хвороби понад 55 тисяч людей. Характерно, що вірус сказу у слині хворої тварини зберігається одну добу, в замороженому стані – до 75 днів. Вірус чутливий до дії ультрафіолетових і прямих сонячних променів та гине при звичайних режимах пастеризації, кип’ятінні, дії мильного розчину, 70% спирту та 5% спиртового розчину йоду.

Епідеміологи наголошують, людина заражається на сказ під час укусу (чи ослюненні шкіри) хворою твариною. Термін інкубаційного періоду та ймовірність летального кінця залежить від місця укусу і складає: від 90% (при укусах в обличчя), до 65% (кисті рук) та до 25% (у нижні кінцівки). В середньому, інкубаційний період становить від двох тижнів до трьох місяців, іноді – до одного року і більше.

Враховуючи ситуацію в Україні та області, епідеміологи лабораторного центру радять при укусах, подряпинах будь-якими тваринами чи ослюненні шкіри терміново звернутись до лікувальної установи для надання першої медичної допомоги. А у разі потреби, отримати курс лікувально-профілактичної імунізації проти сказу.

Щоб не заразитись на сказ, слід дотримуватись:

  • виконання правил та норм утримання домашніх тварин;
  • щорічного проводення щеплення проти сказу всіх домашніх тварин  та сторожових собак;
  • утримуватись від контактів з дикими та безпритульними тваринами;
  • а в разі укусу, чи ослюнення шкіри — не вбивати здорових на вигляд тварин, та з’ясуати: ім’я господаря тварини, його адресу і телефон. Це допоможе уникнути зайвих щеплень, адже за твариною можна буде встановити ветеринарний нагляд;
  • превентивним заходом є місцева обробка рани: місце укусу негайно ретельно промити розчином мила з високим вмістом лугу. Глибокі укушені рани – промивають струменем мильної води;
  • після промивання — краї рани обробити 70% спиртом (чи 5% настоянкою йоду) та накласти стерильну пов’язку;
  • всі собаки, коти та інші тварини, які покусали людей, підлягають негайній доставці в найближчий ветеринарний заклад для огляду і карантину під наглядом фахівців ( мінімум протягом 10 днів).
Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024