Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

Tasnim: Іран передає «чорні скриньки» зі збитого Boeing Україні

«Чорні скриньки» з літака Boeing 737—800 компанії «Міжнародні авіалінії України», який збила іранська ракета поблизу Тегерана в ніч на 8 січня, передають Україні.

Про це в суботу, 18 січня, повідомило іранське інформаційне агентство Tasnim, передає Reuters.

«За участі експертів із Франції, Канади та США ми спробуємо розшифрувати (бортовий самописець) в Києві. Якщо нам це не вдасться, його відправлять до Франції», — повідомив Tasnim представник Іранської організації цивільної авіації Хасан Резайфар.

Він також додав, що в Ірані «чорні скриньки» не розшифровуватимуть.

Із повідомлення випливає, що в Києві бортові самописці можуть бути вже найближчими днями, хоча конкретної дати не називалося.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що записи з бортового самописця українського літака  будуть відправлені  для розшифровки до Франції. Президенти України Володимир Зеленський та Франції Еммануель Макрон 11 січня  домовився про залучення французьких фахівців  до розшифровки чорних скриньок.

Згодом французьке Бюро з розслідування та аналізу безпеки цивільної авіації повідомило, що розшифровування чорних ящиків відбуватиметься в Україні і саме Бюро візьме участь у процесі розшифровки.

15 січня Офіс генпрокурора та Служба безпеки України звернулися із запитом до Ірану про передачу українським правоохоронцям бортових самописців зі збитого літака авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» 8 січня.

17 січня міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що «чорні скриньки» зі збитого в Ірані українського літака передадуть в Україну після того, як їх вивчать в Ірані.

  • Літак Boeing-737 авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» розбився уночі 8 січня невдовзі після вильоту з міжнародного аеропорту Імам Хомейні, що на околицях Тегерана.
  • На борту перебували 167 пасажирів та 9 членів екіпажу, усі вони загинули. Серед жертв авіакатастрофи — 11 українців
  • Серед загиблих також було 82 громадяни Ірану, 63 — Канади, 10 — Швеції, 4 — Афганістану, а також по 3 громадяни Німеччини та Великої Британії.
  • 9 січня прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо заявив, що дані канадської розвідки та розвідки союзників вказують на те, що український літак збила іранська ракета.
  • 11 січня Іран визнав, що літак Boeing ненавмисне збила іранська ракета, оскільки його сприйняли за ворожий об’єкт.
  • Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна очікує від Ірану запевнень у готовності до повного й відкритого розслідування, притягнення винних до відповідальності, повернення тіл загиблих, виплат компенсацій, офіційних вибачень по дипломатичних каналах. Зі свого боку президент Ірану запевнив, що усі винні будуть покарані.