Сотні тисяч риб загинули через попіл після пожеж в Австралії

Євгенія Луценко, фото
Євгенія Луценко
В австралійському штаті Новий Південний Уельс загинуло сотні тисяч риб через попіл у річці Маклей після пожеж у країні.

Про це передає The Guardian.

Спершу риба постраждала від засухи, а потім від дощів, що змили попіл та різне сміття після пожеж у річку. Зазначається, що найбільше постраждали австралійський окунь, кефаль, вугор та оселедець.

«Зараз у річці стільки попелу, скільки я ніколи раніше не бачив. Верхній шар покритий попелом. Вода виглядає як рідка суміш для торта. Це жахливо», — розповів засновник місцевого клубу рибалок міста Беллбрук Джеймс Прітчард.

Професор та еколог Лі Баумгартнер припустив, що риба загинула від нестачі кисню. Потрапляння до води попелу сприяє розмноженню бактерій, які виводять із води кисень, після чого вона стає мутною. У результаті риби не пропускають достатньо води через зябра, щоб отримати кисень, і помирають.

Нагадаємо, внаслідок чагарникових пожеж, що тривають на території Австралії з осені 2019 року, міг загинути понад мільярд тварин.

детальніше про пожежі в Австралії читайте тут
«Забирайте документи і їдьте». Як Австралія рятується від масштабних пожеж

Нагадаємо,

  • 8 листопада, через збіг високої температури (35 градусів Цельсія) й сильних вітрів на території двох штатів виникло одразу 99 локальних пожеж.
  • Пізніше влада австралійських штатів Новий Південний Уельс та Квінсленд оголосила надзвичайний стан через катастрофічний «рівень лісових пожеж» у регіоні — вперше за останні 10 років.
  • 19 грудня через масштабні лісові пожежі влада Австралії оголосила надзвичайний стан щонайменше на тиждень. Зокрема, надзвичайний стан оголосили в найбільшому місті країни — Сіднеї — й штаті Новий Південний Уельс.
  • Через отруйні випари лікарі говорять про надзвичайну ситуацію у сфері громадської охорони здоров'я. За останні тижні в лікарнях різко зросла кількість пацієнтів з проблемами в дихальних шляхах.
  • За останніми даними, пожежі охопили щонайменше п'ять штатів. Загинуло 23 людини і майже пів мільярда тварин.
  • Сусідні країни — Нова Зеландія, Папуа-Нова Гвінея і Вануату — запропонували допомогу уряду Австралії в подоланні стихійного лиха.
  • Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков також заявив, що Україна готова направити в Австралію близько 200 спеціально підготовлених рятувальників для боротьби з пожежами. Але в Австралії відмовилися від допомоги.


Поділитися: