20:57, 18 Січня 2020

Кошти, які Волинь зекономить за зиму, спрямують на протипожежні заходи

На бюджетних слуханнях у Волиньраді рекомендували кошти, які зекономлять за теплу зиму, спрямувати на протипожежні заходи.

Про це йдеться на сайті Волиньради.

17 січня в обласній раді стартував другий етап бюджетних слухань. Нагадаємо, обласна рада досі не прийняла рішення про обласний бюджет 2020 року, оскільки на 27 сесії відправила проєкт головного кошторису області, внесений ОДА, на доопрацювання. Депутати вирішили більш детально проаналізувати видатки обласного бюджету, який за більшістю прогнозів очікується як дуже складний.

На першому етапі бюджетних слухань в кінці минулого року обранці громади спілкувалися з головними розпорядниками коштів. Наразі ж відбувається діалог з керівниками підприємств, установ та організацій обласної комунальної власності. Сьогодні  тривало спілкування з менеджментом закладів соціальної сфери.

Директор департаменту соціального захисту ОДА Оксана Гобод відразу озвучила найнагальнішу проблему обласних інтернатних закладів. Йдеться про протипожежну безпеку. На здійснення всіх протипожежних заходів потрібно понад 2 млн грн. Найбільшої суми потребує Луцький геріатричний пансіонат – 1 млн 230 тис. грн. Керівник закладу Алла Гнатюк пояснила, що, згідно з номативними документами та приписами ДСНС України, в пансіонаті має бути забезпечено пожежну безпеку 3 типу. Це означає, що в приміщенні має бути звукова сигналізація та встановлений насос підвищеного тиску, до якого у випадку надзвичайної ситуації, зможуть під’єднатися рятувальники.

Крім цього, як в геріатричному пансіонаті, так і в окремих інших закладах, при виконанні ремонтних робіт десять років тому для оздоблення приміщень використовували вагонку. Цей матеріал співробітники ДСНС категорично забороняють застосовувати в наш час, тому вагонку довелося демонтувати.

Депутати обіцяють по максимуму врахувати першочергові видатки на протипожежні заходи в закладах при формуванні обласного бюджету. Разом з тим, рекомендовано на ці потреби використати кошти, зекономлені за нинішню теплу зиму. Попередньо очікується економія в сумі 600 тис. грн.

Крім протипожежних заходів, залишаються актуальними видатки на інші потреби обласних закладів соціальної сфери. Зокрема, на ремонт стіни Горохівського психоневрологічного інтернату потрібно понад 3,4 млн грн.

4,5 млн грн за кошторисною документацією дворічної давності, треба на будівництво нового банно-прального корпусу для психоневрологічного інтернату в Олиці. В Голобському психоневрологічному інтернаті  одна з найбільших проблем – аварійна водонапірна вежа, на ремонт якої треба 1,7 млн грн.

Крім цього, всі керівники закладів ведуть мову про забезпечення автомобілями для транспортування хворих, а також необхідність введення в штат посади юриста, який гарантуватиме виконання законодавчих норм, пов’язаних з проведеннями закупівель.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: