Важливо Волинь Новини

Як організовується безпечне харчування у луцьких школах? ФОТОРЕПОРТАЖ

Щоб дослідити це питання, ми відвідали Луцьку гімназію №18. Загалом у школі навчається 1234 учні, з них 850  харчується у  їдальні. Учні молодшої ланки   харчуються  всі.

У їдальні харчування організовує Луцький комбінат шкільного і студентського харчування відповідно до договору зі школою. “Гімназія тривалий час співпрацює з комбінатом, який постачає сертифіковану продукцію згідно з графіком, а також забезпечує їдальню посудом, оновлює технологічне обладнання для приготування їжі, забезпечує ремонт  приміщення”,  – наголосив директор гімназії Сергій Скороход.

При цьому харчування здійснюється організовано або через буфетну торгівлю. Організоване – це замовлення на весь клас через талони. Відповідальний учень в класі збирає кошти та замовляє порції під  контролем класного керівника. Такий клас очікують вже накриті столи після закінчення уроку. Або ж кожен учень приходить та замовляє, що хоче,  –  буфетна торгівля.

Як розповіла заступник директора гімназії з виховної роботи Вікторія  Палій, пільгові категорії учнів, які визначені рішенням Луцької міської ради, їдять безкоштовно. Для кожного оплачується вартість харчування 25 гривень.

До  них належать: 1) діти з малозабезпечених сімей, що підтверджено довідкою Департаменту соціальної політики Луцької міської ради;

2) учні, батьки яких отримали поранення в зоні АТО і мають посвідчення про інвалідність;

3) діти, батьки яких перебувають в зоні конфлікту з Російською федерацією (за наявності листа від батьків);

4) учні, батьки яких позбавлені батьківського піклування.

У школі функціонує бракеражна комісія, яка здійснює проби порцій, що надаються в продаж. В комісію входять: заступник директора, який опікує початкову ланку, заступник директора, який відповідає за харчування учнів 5-11 класів та пільгову категорію, завідувач їдальнею, медична сестра. Заступник директора, що відповідає за харчування, і медсестра щодня розписуються у “бракеражному зошиті” за якість їжі. Загалом за харчування в гімназії відповідає директор.  Він також затверджує щодня меню.

Завідувач  їдальні Олена Павлюк складає щоденне і орієнтовне двотижневе меню та узгоджує його з керівництвом комбінату. Вона працює в їдальні більше 20 років. Колектив складається з п’ятьох поварів.

Ми поцікавились про організацію безпечного  харчування в їдальні. “Я та повари  робимо все  для забезпечення смаку і якості продукції. Продукти, які завозяться для харчування, обов’язково супроводжуються відповідною документацією — сертифікатами. Щодо персоналу, повари проходять медичний огляд для того, щоб бути допущеними до роботи на кухні”, – прокоментувала  завідувач їдальні.

Вартість порції – 22 гривні. Сьогодні на обід в меню: борщ, курка в соусі, каша булгур, хліб, компот. На запитання щодо вітамінізації учнів, вона розповіла, що найчастіше наявні компот з лимонів, салати зі свіжої капусти, буряка, моркви. Щодо новинок – в меню з’явилися  курячі нагетси, паелья (рис чи булгур зі свининою), бургери, останні користуються найбільшим попитом серед дітей.

Для учнів з захворюваннями шлунково-кишкового тракту організовується дієтичне харчування. Батьки приносять довідку медичній сестрі, і це питання узгоджується із завідувачем столової. Такі діти їдять їжу, приготовлену на парі або варену. Щодня замовляють до 10 дієтичних порцій.

Загалом їдальня вміщує 220 осіб.  Після кожної перерви підлогу миють, протирають столи. Для дезінфекції, миття посуду використовуються сертифіковані дозволені засоби відповідно до санітарних норм. Обов’язково здійснюється провітрювання приміщення, також працює витяжка для усунення запахів їжі. Перевірку чистоти кухні здійснює медична сестра гімназії Тамара Крат.

Батьки і учні відзначають, що харчування в гімназії – різноманітне. На ціну 25 гривень їжа є досить поживною. Ось що розповіли учні.

         Даша Радзієвська, 5-Г клас: “Мені харчування в школі  подобається.  Мені найбільше подобаються капуста солодка, сосиска з макаронами. Я купляю в школі піцу, вона мені теж подобається. А бургери – ні. Я тут харчуюся з 1 по 5 клас і  ніколи не пропускаю обід, крім хвороби.”

         Катя, 5-Г клас: “Мені смакує порція: гречка і тушена курятина, а найбільше подобаються макарони і сосиска. Бургери теж замовляємо на клас, хоча вони бувають рідко. Пити тут дають чай або яблучний сік. Я майже завжди з’їдаю свою порцію.”

         Христина, 9-Б клас: “У нашій їдальні дуже смачна їжа, корисна. Мені подобається наша їжа. Працівники добре відносяться до своєї роботи. Піца смачна, порція теж: гречка з котлетою. Наїдаюся однією порцією.”

         Аліна, 9-Б клас: “В нас централізовано відбувається харчування: є одна людина, яка збирає гроші та замовляє учням класу харчування. Щодо улюбленої страви: бувають дні, коли бувають млинці з повидлом в їдальні і це – просто насолода.”

Отож, відгуки здебільшого схвальні: учні, педагоги та батьки харчуванням в гімназії задоволені.

Leave a Comment