Новини

Замість грошей – стікери: у Чернівцях пройшов неформальний аукціон

Чернівчани створювали стікери за власним дизайном та обмінювали їх на придбані організаторами лоти.

18 січня у «Вільній майстерні», що розташована у приміщенні Українського народного дому, відбулася вечірка-аукціон під назвою «Stickerparty».

За словами організаторів, ідея заходу полягає у створенні окремої стікерної валюти, яку можна використовувати для обміну на інші стікери так, як це роблять діти, коли обмінюються обгортками чи наклейками.

«Мені дуже подобається тема переформування нашого міста. За два дні до вечірки у мене з’явилася ідея цієї концепції (стікерів як валюти), і я одразу захотів втілити її у життя. Мені здалося, що це буде круто. Так воно і сталося, хоча це був мій перший івент», — зізнається організатор події та учасник артгрупи Zwanzig Partisanen Роман Степанов.

До початку торгів учасникам запропонували одягнути циліндри, казанки та інші капелюхи, аби створити атмосферу справжнього аукціону XIX століття. У цих костюмах вони спочатку створювали стікери за власним дизайном, а потім обмінювали результат на спеціально запропоновані організаторами лоти або купували їх за гроші.

Однак такий формат відвідувачі не зрозуміли. Впродовж івенту учасники змогли обміняти лише два стікери. Це не той результат, на який вони очікували, зізнаються організатори.

«Було би класно, якби люди були реально зацікавленими, адже у нашому місті не вистачає таких неформальних заходів. Гроші, за які могли би купити стікери, пішли би на розвиток майстерні. Я хочу присвятити своє життя цьому місцю і своїй професії. Я художник, але вчуся на коваля. Я гадаю, що це мій сенс життя. Ці стікери я купував у Львові, вони хендмейдні. Я дуже задоволений тим, що вийшло, хоча це було, може, й не зовсім так, але мені зараз дуже комфортно», — пояснює Роман Степанов.

До створення заходу долучилися одразу дві культурно-мистецькі формації – Zwanzig Partisanen та SVAYA.

«Ці дві організації є дотичними. Ми постійно робимо спільні проєкти. SVAYA існує з 2009 року а Партизани — з 2017-го. Це не зареєстровані організації, але вони діють досить добре», — розповідає кураторка простору «Відкрита майстерня» Ольга Поляк.

У планах організаторів повторити подібний івент, але дещо змінять його формат.=

«Наступного місяця ми плануємо провести виступи лекторів про мистецтво. Цьогоріч наша діяльність спрямована на те, щоб надихнути підлітків на створення культурних подій. Ми їм, звісно, допомагаємо з організацією і вчимо різних нюансів. До прикладу, як розрахувати бюджет і стежити за динамікою публіки. Вони вчаться культурного менеджменту, щоб у Чернівцях стало більше івентів. Ми сподіваємося, що коли вони подорослішають, то матимуть достатньо навичок, аби створити і свої організації», — каже Ольга Поляк.

За словами Ольги, можливо, в майбутньому на чернівчан чекає справжній аукціон, який цього разу провести не вдалося.

«Можливо, ми зробимо окремий день і для аукціону своїх стікерів. Ці гроші нам потрібні на матеріали, адже ми не маємо фінансування. Але сьогодні сталося так, як сталося. Творчість — штука весела, вона перемогла», – каже кураторка «Вільної майстерні».

Матеріал Ігоря Волощука

Фото Анастасії Бойчук

Коментарі