$ 39.6 € 42.28 zł 9.77
+7° Київ +6° Варшава +12° Вашингтон

Іран передумав повертати Україні «чорні скриньки» збитого «Боїнга»

Олег Бесараб 19 Січня 2020 14:53
Іран передумав повертати Україні «чорні скриньки» збитого «Боїнга»

Глава комісії з розслідування авіаційних подій Організації цивільної авіації Ірану Хасан Резаіфар заявив, що Іран сам спробує розшифрувати «чорні скриньки» збитого «Боїнга». Ще день тому він стверджував, що це не вдалося і самописці повернуть Україні.

Про це передає Reuters із посиланням на іранське державне інформагентство IRNA. Воно процитувало слова Резаіфара про те, що «бортові самописці з українського Боїнга знаходяться в руках Ірану, і ми не плануємо їх відправляти». Також він додав, що Іран працює над відновленням даних і записів в кабіні, і що він міг би відправити бортові самописці до України чи Франції, але «поки ми не прийняли рішення». 18 січня Резаіфар заявляв, що «використовуючи досвід Франції, Канади та Америки, ми спробуємо прочитати (пам'ять самописців) у Києві», а якщо це не вдасться, то їх відправлять у французьку лабораторію.

Нагадаємо, у ніч на 8 січня після вильоту з аеропорту Тегерану зазнав катастрофи літак Boeing 737-800 NG української авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України», що прямував до Києва. На борту перебували 176 пасажирів з семи країн світу, усі вони загинули.

За однією з версій, повітряне судно помилково могли збити сили ППО Ірану. В авіакомпанії «МАУ» підкреслили, що лайнер був справним і заперечили помилку екіпажу.

Згодом прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо заявив, що літак «Міжнародних авіаліній України» у небі над Тегераном був збитий іранською ракетою «земля-повітря». Про те, що до авіакатастрофи призвела не технічна несправність літака, сказав і американський президент Дональд Трамп. Прем’єр-міністр Австралії Скотт Моррісон заявив, що лайнер МАУ збили випадково.

Ракета, яка могла збити український літак у Тегерані, ймовірно, була випущена з секретної іранської військової бази IRSG.

Водночас Тегеран два дні поспіль називав брехнею усі звинувачення в збитті українського лайнера своєю ракетою і наполягав на версії, що в літака загорівся двигун.

Однак 11 січня Генеральний штаб Збройних сил Ірану визнав, що український літак був збитий ракетою «земля-повітря». Лайнер помилково було прийнято за ворожий об’єкт після його різкого повороту убік військового центру Корпусу вартових Ісламської революції.