В Україні багато пенсіонери після запуску програми монетизації субсидій та пільг, так і не змогли розібратися, як отримати свої гроші через віртуальні особисті кабінети. Через складну систему частину послуг пенсіонери тепер платять у повному обсязі.


Про це йдеться в матеріалі “Сьогодні”.

“Ось пільга грудень – 869 гривень. Куди вони пішли, на що вони пішли, як я можу їх порахувати? Це темрява!” – нарікає Валентин Іванович Антоненко, якому 78 років.

Пенсіонер показує SMS, в якому говориться, що йому нарахували пільгу за попередній місяць. Чоловік розповідає, що вибрав безготівкову форму монетизації, але тепер не може розібратися в новій системі. Раніше як пільговик-ліквідатор аварії на ЧАЕС він платив тільки половину за квартплату. Зараз же в платіжках практично за всі послуги позначені вищі суми.

“Наразі пільги нараховують кудись, я не можу контролювати, що у мене робиться. Скільки я використовував, скільки у мене пільги, скільки я повинен платити? Банк нараховує, куди воно приходить, банк розпоряджається і ні з кого питати нічого не можна”, – обурюється Валентин Іванович.

Має чоловік і персональний онлайн-кабінет, але при цьому розібратися, скільки потрібно додати своїх грошей – не може. В управлінні праці та соцзахисту пояснюють, що такі проблеми мають тільки ті, хто отримує пільгу не на руки, а безготівково.

“Розподіл фінансування цих пільг, які нарахувало управління, проводить Ощадбанк згідно з постановою, де виставлено пріоритет фінансування. В першу чергу фінансується опалення, гаряча вода. Вся сума, як показує практика, може бути нарахована на опалення, і тому інші послуги оплачуються в повному обсязі”, – пояснює Неля Бардак, заступник начальника відділу персоніфікованого обліку пільг.

Тобто якщо сума пільги становить 1000 гривень і стільки ж нарахували в платіжці за опалення – на решту комуналки казенних грошей не залишається, тому треба платити кревні. Значно простіше тим, хто вирішив отримувати готівку на руки.

“Готівкова форма – це коли громадянин, звернувшись до органу соціального захисту населення, щомісяця отримує суму своєї пільги в готівковій формі, одночасно з пенсією. Якщо це не пенсіонер, то прямо на банківський рахунок. І вже самостійно оплачує житлово-комунальні послуги”, – говорить заступник міністра соціальної політики Віталій Музиченко.

Таким чином, кажуть в міністерстві, монетизація стимулює споживачів послуг економити ресурс – адже всі заощаджені гроші залишаються їм. Тепер усі, хто хоче перейти на готівкову форму, можуть зробити це, звернувшись із заявою до Управління праці та соціального захисту.