"Я сам собі керівник". На Волині митрополит ПЦУ відсвяткував Різдво 25 грудня і спровокував суперечку

"Я сам собі керівник". На Волині митрополит ПЦУ відсвяткував Різдво 25 грудня і спровокував суперечку

Фото: УНІАН

За згодою вірян ПЦУ перенесуть дату відзначення Різдва Господнього за правильним астрономічним календарем на 25 грудня, тобто, з усім християнським світом.

Не виключено, що вже незабаром купатися у хрещенській воді українці будуть 6 січня, якщо церква і віряни таки перейдуть на новий календар.

Втім, це дуже делікатна справа, бо наразі навіть перша спроба самовільно відзначити Різдво Христове у православному храмі 25 грудня разом зі всім світом ледь не пересварила ієрархів ПЦУ, йдеться у сюжеті ТСН.Тиждень.

Православні Волині вже встигли відсвяткувати Різдво 25 грудня. Місцевий митрополит Волинський Православної Церкви України Михаїл без дозволу церкви та предстоятеля фактично самостійно ввів подвійне святкування Різдва Христового. Проте ця світла і правильна, але поспішна ідея, швидше завдала шкоди, ніж допомогла новій Церкві. "Ми календарем можемо наробити великого розділення в Україні", - вважає митрополит Димитрій, керуючий Львівсько-Сокальською єпархією ПЦУ.

Це самовільне рішення єпископа про святкування Різдва оголило його протистояння з предстоятелем ПЦУ та фактично церквою.

На запитання чому було рішення про святкування Різдва 25 грудня митрополит Луцький Михаїл заявив: "Я сам собі керівник…"

Історія цієї зухвалої поведінки Луцького митрополита почалася ще  на об'єднавчому соборі. Він під тиском зняв свою кандидатуру на виборах предстоятеля. Деякі кажуть, що Михаїл досі марить бажанням очолити нову Українську церкву. За останній рік він кілька разів виявляв свою непокору, чим вкрай тішив Московський патріархат. Але одна річ - завуальовано виступати проти очільника ПЦУ Епіфанія, інша - ставити під загрозу основні принципи існування  церкви.

Саме так Луцький митрополит і зробив - самостійно ввів новий календар у себе в єпархії і без загального рішення ПЦУ запровадив Різдво ще й 25 грудня. Ідея зовсім не крамольна, бо цього дня, за новим стилем, Різдво святкує багато православних церков світу. Але українська церква на те й українська, аби бути зі своїми вірянами і тільки за їхньої згоди міняти щось у своїх традиціях. Поки що ж соціологи кажуть: тільки 25% опитаних підтримують ідею переходу на новий календар і відповідно перенесення святкування Різдва з 7 січня на 25 грудня, 64% виступають проти. 

Очевидно, що частина вірян просто не готова до зміни календаря. "Зміни календаря - це процес тривалий у часі. Фактично йдеться про кілька поколінь, які повинні змінитися. Ті церкви, де зміна календаря впроваджувалася декретом, тобто, указом предстоятеля, фактично завжди отримували певну групу людей... Так звані старостильники, які залишаються на тих ще позиціях", - сказав релігієзнавець Олександр Саган. "Ми не спішимо. Чому? Тому що ми не встановлюємо, коли кому святкувати, ми реагуємо на запит людей. Захотіли люди 25 грудня відсвяткувати Різдво, ми звершили богослужіння 25 грудня, захотіли, щоби 6 числа звершити богослужіння богоявлення – ми пішли їм на зустріч", - сказав Митрополит Михаїл. 

Він каже, що сам може робити все, що завгодно у себе в єпархії, але конфлікт з Епіфанієм заперечує. "А це вже місцева традиція, є те, що стосується всієї церкви правила і положення, а є що стосується окремо взятої єпархії. В межах своєї єпархії я сам керую", - додав він.

Але митрополит, напевно, зрозумів, що сів на шпагат, бо, відсвяткувавши 25 грудня Різдво, 6 січня він мав святкувати Богоявлення, тобто, Водохреще за новим стилем, що він і зробив. У цей час в інших храмах ПЦУ проходила різдвяна літургія до 7 січня. Проте у Луцьку люди, які приходили в храм на передріздвяну службу, потрапляли на Водохреще. Про що не знали і були шоковані.

Після самовільного запровадження подвійного Різдва - частина ієрархів у соцмережах достатньо жорстко висловилася на адресу Михаїла, мовляв, його амбіції можуть розколоти церкву. Серед них один з найавторитенішних каноністів-архієреїв - львівський митрополит Димитрій, який впевнений - церква має провести інформаційну кампанію, яка триватиме роками. Вже потім має статися перехід.

За новим, тобто, новоюліанським календарем, Різдво Христове відзначають 9 з 15 помісних православних церков світу. Не відмовилася від старого юліанського календаря Російська православна церква і церкви, які перебувають у сфері її впливу. Застарілим юліанським календарем користується і 15 автокефальна Православна Церква України, хоча предстоятель митрополит Епіфаній сказав, що, скоріш за все, за згодою вірян ПЦУ перенесуть дату відзначення Різдва Господнього за правильним астрономічним календарем на 25 грудня, тобто, з усім християнським світом.

"Ми приймемо відповідне рішення на майбутнє, тому що ця реформа, ми бачимо, не буде втілена завтра або наступного року. Але, можливо, буде втілена через декілька років. Це залежить від того, наскільки це буде сприймати український народ. А, якщо почнеться на місцях хтось за власним бажанням буде вносити зміни, то така реформа до добра не приведе", - заявив Епіфаній.

Сергій Гальченко

Повʼязані теми:

Наступна публікація