Джонсон застеріг Путіна від нового застосування хімічної зброї проти Британії

Джонсон застеріг Путіна від нового застосування хімічної зброї проти Британії
Британський прем'єр-міністр Борис Джонсон

Прем'єр Британії дав зрозуміти Путіну, що відносини між країнами не нормалізуються доти, поки Росія не припинить своїх дестабілізаційних дій

Британський прем'єр-міністр Борис Джонсон застеріг російського президента Володимира Путіна від нового застосування хімічної зброї проти Британії, як це було в 2018 році під час отруєння нервово-паралітичною речовиною «Новачок» колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля.

Джонсон сказав про це під час своєї першої зустрічі з Путіним, відколи він очолив британський уряд влітку минулого року. Зустріч відбулася в кулуарах саміту в Берліні 19 січня.

В офісі Джонсона повідомили, що прем'єр дав зрозуміти Путіну, що відносини між країнами не нормалізуються доти, поки Росія не припинить своїх дестабілізаційних дій, «які загрожують Великій Британії і її союзникам та підривають безпеку громадян і колективну безпеку».

Як йдеться в повідомленні, Джонсон сказав Путіну, що «змін у позиції Британії щодо Солсбері немає – це було безвідповідальне використання хімічної зброї та кричуща спроба вбивства невинних людей на британській землі».

Джонсон додав, що вони з Путіним мають реагувати на питання безпеки, зокрема, щодо Лівії, Сирії, Іраку й Ірану. Водночас він наголосив, що цей діалог не означає, що відносини Лондона і Москви налагодилися.

Кремль відкидає звинувачення Британії в тому, що представники російської розвідки за допомогою хімічної зброї отруїли Скрипаля в британському Солсбері за його роботу з британською й іншими західними розвідками.

Як відомо, поліція Великої Британії вивчає роль президента Росії Володимира Путіна у хімічній атаці на колишнього агента ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки у Солсбері.

Нагадаємо, отруєння Скрипаля та його дочки сталося у березні 2018 року.

Радянський вчений Віл Мірзаянов, який брав участь у створенні хімічних отруйних речовин нервово-паралітичної дії «Новачок», пояснив, чому Скрипаль і його донька Юлія не загинули.

Прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей заявила, що в отруєнні Скрипалів звинувачують двох співробітників російської військової розвідки - Олександра Петрова і Руслана Боширова.

Міністр внутрішніх справ Великобританії повідомив, що агенти ГРУ Росії, яких Британія підозрює в отруєнні Скрипалів, будуть заарештовані і притягнуті до кримінальної відповідальності Британією або її союзниками, якщо виїдуть за межі Росії.

Нещодавно розслідувачі Bellingcat повідомили, що російські агенти готували замах на Скрипаля у Швейцарії.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: