Папір, пластик, скло і «шуршики» приймають у Рівному за новою адресою (ФОТО)

Єдина у місті громадська сортувальна станція – переїхала

Сортоване сміття тепер можна відвозити на вул. Хмільну - це у районі ринку Дикого

Відсьогодні відсортоване сміття у Рівному приймають поблизу ринку Дикого – на вул. Хмільній, 40.

Туди можна привозити практично усі види твердих побутових відходів: різні типи пластику, паперу, поліетилену і скла.

Приймають там навіть так звані «шуршики» - упаковки від чипсів, снеків, шоколадок, круп і цукру.

Шуршики - це упаковки з-під чипсів, снеків, сухариків, шоколадок і батончиків, хліба, макаронів і круп тощо

Зараз на станції працюють кілька волонтерів громадської ініціативи «ЕКОлогічні», яка раніше називалася «Країна Зелених Змін».

Понад два роки волонтери розміщувалися у невеликому приміщенні на вул. Марка Вовчка. Однак з часом, із проханням посприяти добрій справі, вони звернулися до міського голови Володимира Хомка, який допоміг підшукати й облаштувати нове приміщення:

Дівчата прийшли до мене з такою ініціативою і я погодився, адже цивілізована частина суспільства вже давно дійшла висновку, що сміття треба сортувати.

Представниця ініціативи «ЕКОлогічні» Поліна Полюхович і міський голова Рівного Володимир Хомко

Я доручив начальнику КАТП, щоб підшукав вдале місце, адже сюди легко має заїжджати транспорт.

 

Це перша станція і якщо буде потреба, відкриватимемо ще. У кожному мікрорайоні мають бути такі сортувальні станції, - переконаний міський голова.  

По периметру чималого приміщення розташовані ось такі мішки

Щодо того, скільки коштів вклали у переїзд та облаштування цієї станції, розповів начальник КАТП 1728 Ростислав Кралюк:

Ми затратили близько 6-7 тис. грн. І ще платитимемо за оренду цього приміщення, бо воно буде у нас постійним. Це десь близько 4 тис. грн на місяць.

 

Гроші пішли на підготовку приміщення і рекламно-інформаційні матеріали: ми зробили вивіску, зварили спеціальні каркаси, привезли піддони, підготували інформаційні таблиці, щоб люди знали, що куди кидати, і підготували спеціальний одяг для дівчат-волонтерок.

Керівник КАТП 1728 Ростислав Кралюк

Ми не вважаємо, що цей проєкт буде сильно комерційним. Він більш просвітницький, бо з чогось треба починати. Специфіка станції – приймати уже відсортовані відходи. Чим більше у місті буде свідомих громадян, які приноситимуть сюди відсортовану сировину, тим більші об’єми можна буде здавати і відповідно отримувати за це кошти, - розповів начальник КАТП 1728.

Перші відвідувачі станції розбираються, що куди кидати

Згодом у Рівному хочуть зробити цілу мережу таких станцій. Можливо, спершу вони з'являться на Ювілейному і на Північному.

[media=171857][media=171849]

Стосовно сміття зі спеціальних контейнерів-«дзвіночків», які стоять у центрі Рівного і на Лебединці, то сюди його не везтимуть. Ростислав Кралюк наголосив, що відходи у них кидають «будь-яке, тільки не те, що треба».

А от куди діватимуть привезені рівнянами посортовані відходи, розповіла представниця громадської ініціативи «ЕКОлогічні» Поліна Полюхович:

Все те, що можна переробити, ми відправляємо на різні заводи. Співпрацюємо не лише з рівненськими підприємствами.

 

До прикладу, «Іскра» забирає у нас багато типів пластику, а пінопласт забирає «Століт». Якщо говорити про скло, то є склозавод «Зоря» і «Костопільський завод скловиробів». Однак поки що ми з ними напряму співпрацювати не можемо, бо потрібен спецтранспорт і постачання їм більших обсягів сировини - десь 10 тонн треба їм привозити. Для нас це поки забагато. Є також «Моквинська паперова фабрика», яка забирає у нас папір.

[media=171856][media=171855]

За попередніми підрахунками, сміття відвозитимуть на переробку щотижня. Але за потреби, робитимуть це й частіше.

Ящик для кольорового скла

До кінця тижня станція на Хмільній працюватиме у тестовому режимі, а уже з наступного – з’явиться її остаточний графік роботи.

Найімовірніше, для зручності рівнян, у будні вона працюватиме у другій половині дня (орієнтовно, до 20:00), а в суботу – весь день.

А ось і шуршики :)

До слова, найближчим часом у Рівному запустять пілотний проєкт, який передбачає співпрацю сортувальної станції з 10-ма ОСББ міста.

Фото - Радіо Трек

Наші новини у Тelegram. Номер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень