$ 38.08 € 41.49 zł 9.64
+9° Київ +15° Варшава +3° Вашингтон

НАБУ за рішенням суду відкриє справу проти  голови ДМС Нефьодова

Ольга Коваль 19 Лютого 2020 13:19
НАБУ за рішенням суду відкриє справу проти  голови ДМС Нефьодова

Вищий антикорупційний суд зобов'язав уповноважених осіб Національного антикорупційного бюро внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про кримінальні правопорушення, де фігурує глава державної митної служби Максим Нефьодов.

Постанова Вищого антикорупційного суду була винесена 11 лютого за позовом людини, ім'я якої не розкривається. Скаржник зазначив, що 23 січня 2020 року написав заяву в НАБУ про можливе скоєння злочину групою осіб на чолі з колишнім заступником міністра Мінекономрозвитку, а нині керівником митниці України Максимом Нефьодовим.

За твердженням заявника, мова йде про систематичне отримання хабарів за поставки горючих і несертифікованих панелей на ринок України на підставі фіктивного аудиту заводів-постачальників. В результаті таких дій державі було завдано збитків більш ніж 40 млн грн.

Після реєстрації заяви Національне антикорупційне бюро відмовилося відкривати провадження у викладеній інформації. Це спонукало заявника звернутися до суду.

«З огляду на той факт, що детективи Національного антикорупційного бюро здійснюють досудове розслідування злочинів, на які посилається заявник, у слідчого судді є підстави вважати, що уповноважені особи НАБУ допустили бездіяльність. Воно полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань протягом 24 годин після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення. Відомості, викладені в заяві від 23 січня 2020 року містять об'єктивні дані, які свідчать про вчинення кримінальних правопорушень, підслідних Національному антикорупційному бюро України. Саме тому вони потребують дослідження в рамках досудового розслідування детективами НАБУ. Слідчим суддею зазначені обставини не можуть бути перевірені під час розгляду скарги. Не можна прийти до однозначного висновку про необґрунтованість цієї заяви», - зазначив суддя Тимур Хамзін.

Нагадаємо, нове керівництво Генеральної прокуратури України блокує оголошення підозри колишньому першому заступнику Міністерства економічного розвитку Максиму Нефьодову, який зараз очолює Державну митну службу України, а також колишньому керівнику Департаменту регулювання ЗЕД Мінекономрозвитку Денису Гутенку. Незважаючи на безперечні докази, ГПУ досі не повідомило підозри фігурантам зазначеної справи.

Раніше Максим Нефьодов заявив, що нелегальних нерозмитнених автомобілів в Україні не повинно бути. Він пояснив, що б/у автомобілі в Європі дешеві через те, що там дуже дорого обходиться володіння старими машинами.

Нагадаємо, голова Державної митної служби Максим Нефьодов офіційно зареєстрував відомство як юридичну особу.