Денісова: Окупаційна влада випустила фігуранта «справи українських диверсантів» Стогнія

Вікторія Коломієць, фото
Вікторія Коломієць
Український політв'язень Олексій Стогній, якого окупаційна влада незаконно затримала у листопаді 2016 року, а згодом засудила — вже у Києві.

Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

«Всі ці роки наш громадянин утримувався у нестерпних умовах місць несвободи країни-окупанта, що сильно позначилося на стані його здоров'я», — розповіла вона.

Омбудсменка уточнила, що буде наполягати на проведені медичного обстеження Стогнія.

Також вона закликала представників міжнародних правозахисних організацій та дипломатичний корпус «використовувати усі важелі впливу, аби забезпечити дотримання основоположних прав і свобод громадян України, які досі є бранцями Кремля».

Олексій Стогній перебував у полоні 2 роки й 10 місяців. Його затримали у листопаді 2016 на пункті пропуску Каланчак при виїзді з анексованого Криму, коли він прямував до Києва на день народження доньки. Українця обвинуватили у «підготовці диверсій та шпигунстві».

У російських ЗМІ його називали «кадровим розвідником української армії». Підконтрольний РФ суд засудив Стогнія на три з половиною роки ув’язнення за «незаконне носіння» та «виготовлення вогнепальної зброї». Засідання щодо його справи відбувалося у закритому режимі.

У цілому, у «справі українських диверсантів» у Криму звинувачені: Євген Панов, Андрій Захтей, Редван Сулейманов, Володимир Присич, Володимир Дудка, Дмитро Штибліков, Олексій Бессарабов, Гліб Шаблій, Олексій Стогній, Геннадій Лимешко, Анна Сухоносова, Дмитро Долгополов.

У цих справах правозахисники зафіксували незаконні методи ведення слідства і застосування тортур для отримання зізнань.

читайте також
Фігурант «справи українських диверсантів» Захтей попросив Путіна про помилування П’ять проколів ФСБ у ще одній «справі українських диверсантів» Били і катували струмом: «кримський диверсант» Захтей про тортури з боку ФСБ


Поділитися: