Верховна Рада може все: Коли корупціонера Ситника відправлять у відставку

Учора Комітет ВР із законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності вирішив віддати постанову про звільнення директора НАБУ на розгляд сесійної зали. Звільнять?

Політичний оглядач
Верховна Рада може все: Коли корупціонер…
УНІАН

Проект постанови про звільнення директора НАБУ був зареєстрований 7 лютого. У нього сила-силенна авторів майже з усіх фракцій (216 людей). Профільний комітет для цього документу – з питань регламенту, депутатської етики та організації роботи ВР. Його, нагадаємо, очолює "слуга" Сергій Кальченко. З 11 членів цього комітету лише четверо – Михайло Папієв, Павло Фролов, Оксана Гринчук і Юрій Загородній – є співавторами постанови. Тобто, захисники Ситника спробують добитися негативного висновку профільного комітету. Також, очікувано, що негативний висновок дасть антикорупційний комітет, на чолі якого стоїть "слуга", соратниця Віталія Шабуніна по "Центру протидії корупції" Анастасія Красносільська. Жестом підтримки Ситника стало нещодавнє виїзне засідання цього комітету у НАБУ. Яке дуже неоднозначно оцінили політики та експерти, адже замість змусити очільника Бюро прозвітуватися перед усім парламентом, парламентарі маленькою групкою поїхали до нього.

Та й учорашнє рішення комітету з правоохоронної діяльності не виглядає для Ситника та його захисників вироком, а навпаки – обнадіює. "Постанова незаконна, але давайте винесемо її на розгляд Верховної Ради". Так голова правоохоронного комітету Монастирський підіграв депутатам Бужанському та Ківі, які педалюють питання звільнення Ситника з посади директора НАБУ", прокоментували вердикт комітету у "Центрі" Шабуніна. Проти якого, зауважимо, розслідується справа про розкрадання міжнародної технічної допомоги. У "ЦПК", вочевидь, переконані, що голосів у сесійній залі за відставку їхнього підзахисного не вистачить. Що це питання в кращому для його ініціаторів випадку зможуть розглянути наприкінці березня або аж у квітні (стільки часу парламент морочитиметься з законом про ринок землі), і доти все переграється. У тому числі, і під тиском Заходу. Як тут не згадати недавнє оприлюднення в Телеграм-каналі "Джокер" переписки, в якій нібито Ситник повідомляє, що його опоненти в Україні отримали від партнерів найсуворіші меседжі і тепер вибір за ними.

Отже, директор НАБУ та його захисники стоять на тому, що Верховна Рада не має права відібрати крісло у керівника Антикорупційного бюро. У "ЦПК" кажуть: потрібні одночасно дві умови – пропозиція 150 депутатів (вона є) та обвинувальний вирок суду у кримінальному злочині. Суд визнав Ситника корупціонером, але, наголошують антикорупційні активісти, не у кримінальному злочині, а в адміністративному. Більш того, директор НАБУ присуджений йому штраф у розмірі 3400 тис. збирається оскаржувати і не де-небудь, а в Європейському суді з прав людини. Не реагує Ситник і на протести з вимогою його звільнення. Одним словом, для західних партнерів НАБУ намагається демонструвати свою невразливість та непохитність.

Однак, як казав живий класик, Верховна Рада може все. У тому числі, підтримати постанову про звільнення Ситника. Хай не зараз, але 226 голосів за потреби знайдуться. Питання лише у тому, чи буде прийняте рішення "валити" директора НАБУ на Банковій, і чи є йому тимчасова заміна. За чутками, президент Зеленський недолюблює Ситника, вважає того креатурою Петра Порошенка, тому не проти змінити на людину, лояльну до "зеленої" команди. Таку операцію швидко провели у ДБР, де скандального Романа Трубу поміняли на соратницю президента Ірину Венедіктову. Однак з НАБУ ситуація складніша, у законі про цей орган виписали запобіжники проти звільнення його керівника. Тут можна згадати історію з аудитом, коли у минулій Верховній Раді ламалися списи навколо імен аудиторів Бюро. Зрештою, з боями призначені аудитори ревізію в НАБУ так і не провели. І це влаштовувало як Ситника, так і його галасливу групу підтримки.

Простіше кажучи, якщо Зеленський дасть відмашку "слугам", то постанова буде прийнята швидко. Коли ж ні, то справа може забуксувати. Але у даному випадку президенту доведеться обирати між двох сценаріїв. Перший – Ситника не звільняють, справи, які розслідувалися його детективами, одна за одною лопаються в Антикорупційному суді і негатив від цього б’є по рейтингу Зеленського та його політсили. Та ще й у рік місцевих виборів. Мабуть не варто нагадувати, як імітація боротьби з корупцією при наявності купи антикорупційних органів вбивала рейтинг Порошенка. Другий сценарій – Рада підтримує постанову за номером 3039, західні партнери висловлюють глибоку стурбованість, проте дуже сумнівно, що нардепів та президента настигнуть десять кар єгипетських, якими погрожують у "ЦПК". І візи до Штатів депутатам не скасують, і кредит МВФ насправді не залежить від долі Ситника, і безвіз з Європою не відберуть. Більш того, у влади є часовий люфт, аби без посередників на кшталт Шабуніна, які викривлюють реальність на свою користь, пояснити нашим партнерам шкоду для їх іміджу від подальшого перебування Ситника на посаді.

Наскільки та сторона готова до діалогу? Думаємо, готова. Єдине, що її бентежить – гарантії проведення прозорого конкурсу на заміщення посади директора НАБУ без його блокування, а також збереження за ними важелів впливу на Антикорупційне бюро. Коли такі гарантії вони отримають, не виключено, Ситник сам піде у відставку, не чекаючи, поки його долю вирішить парламент.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme