ВАКС роз’яснив зобов’язання НАБУ внести до ЄРДР відомості щодо можливого криміналу Нефьодова

Вищий антикорупційний суд України дав роз’яснення щодо зобов’язання Національного антикорупційного бюро внести до ЄРДР відомості про кримінальні правопорушення, де фігурує голова державної митної служби Нефьодов.

11 лютого 2020 року Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду частково задовольнив скаргу на бездіяльність детективів НАБУ.

Цією ж ухвалою він зобов`язав уповноважених осіб внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР) відомості про кримінальні правопорушення. За твердженням скаржника, група осіб систематично отримувала неправомірну вигоду за сприяння у поставці товарів з порушенням норм законодавства, а його звернення до НАБУ з цього приводу залишилися без належного реагування.

Скарга заявника на бездіяльність щодо внесення даних до ЄРДР була задоволена частково, оскільки під час судового засідання встановлено, що заявник надав інформацію про можливий факт вчинення службовими особами державного органу кримінального правопорушення, в результаті яких було завдано шкоду в розмірі, що в п`ятсот і більше разів перевищує розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на час вчинення злочину.

Слідчий суддя дійшов висновку, що відомості, викладені у заяві, містять об`єктивні дані, що можуть свідчити про вчинення кримінальних правопорушень, підслідних НАБУ. Саме тому вони потребують дослідження в рамках досудового розслідування. Проте, слідчий суддя не має повноважень перевіряти вказані обставини під час розгляду скарги. Тому слідчий суддя не вказував кваліфікацію, за якою зобов’язано внести відомості до ЄРДР, та осіб, щодо яких має здійснюватися досудове розслідування.

Оскільки детективи Національного антикорупційного бюро України здійснюють досудове розслідування злочинів, на які посилався заявник, у слідчого судді виникли підстави вважати, що уповноважені особи допустили бездіяльність, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань упродовж 24 годин після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Нагадаємо, що приписи статті 25 та частини першої статті 214 КПК України зобов’язують слідчого, прокурора невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань і розпочати розслідування.

Це означає, що кожна заява, у якій містяться відомості про вчинення кримінального правопорушення, має бути внесена до ЄРДР; це і становить початок досудового розслідування.

При чому таке внесення має відбутися незалежно від підслідності органу, до якого надійшла заява (повідомлення). Використання у відповідних нормах словосполучення «можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення» дозволяють не вносити до реєстру лише ті звернення, в яких очевидно відсутні такі відомості (наприклад, коли вони містять завуальовану незгоду з рішеннями суб’єктів, прийнятих в межах або поза межами їх повноважень).

Установлення ж події вчинення правопорушення, його фактичних обставин та осіб, причетних до його вчинення, є змістом будь-якого досудового розслідування, що здійснюється відповідно до встановлених правил підслідності слідчими та детективами після внесення відомостей до ЄРДР.

Із повним текстом ухвали Ви можете ознайомитися за посиланням. 

Раніше LegalHub повідомляв, що суд зобов’язав НАБУ розпочати розслідування відносно голови митниці Нефьодова.