Справа щодо бездіяльності НАБУ: Антикорсуд роз’яснив своє рішення

10:45, 20 февраля 2020
Відомості про можливі кримінальні правопорушення потребують дослідження в рамках досудового розслідування.
Справа щодо бездіяльності НАБУ: Антикорсуд роз’яснив своє рішення
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У справі щодо бездіяльності детективів Національного антикорупційного бюро України відомості, викладені в заяві, можуть свідчити про вчинення кримінальних правопорушень. Тому вони потребують дослідження в рамках досудового розслідування. У цьому разі слідчий суддя не має повноважень перевіряти вказані обставини під час розгляду скарги. Тому Вищий антикорсуд не вказував кваліфікацію, за якою треба внести відомості до ЄРДР, та осіб, щодо яких має здійснюватися досудове розслідування. Таке роз’яснення щодо зобов’язання Національного антикорупційного бюро внести до ЄРДР відомості про кримінальні правопорушення, де фігурує голова державної митної служби, надає прес-служба Вищого антикорупційного суду.

Як повідомляється, 11 лютого 2020 року слідчий суддя ВАКС частково задовольнив скаргу на бездіяльність детективів НАБУ. Цією ж ухвалою він зобов`язав уповноважених осіб внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР) відомості про кримінальні правопорушення. За твердженням скаржника, група осіб систематично отримувала неправомірну вигоду за сприяння у поставці товарів з порушенням норм законодавства, а його звернення до НАБУ з цього приводу залишилися без належного реагування.

Скарга заявника на бездіяльність щодо внесення даних до ЄРДР була задоволена частково, оскільки під час судового засідання було встановлено, що заявник надав інформацію про можливий факт вчинення службовими особами державного органу кримінального правопорушення, у результаті яких було завдано шкоду в розмірі, що в п`ятсот і більше разів перевищує розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на час вчинення злочину.

Оскільки детективи Національного антикорупційного бюро України здійснюють досудове розслідування злочинів, на які посилався заявник, у слідчого судді виникли підстави вважати, що уповноважені особи допустили бездіяльність, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань упродовж 24 годин після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Нагадаємо, що приписи ст. 25 та ч. 1 ст. 214 КПК України зобов’язують слідчого, прокурора невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань і розпочати розслідування. Це означає, що кожна заява, у якій містяться відомості про вчинення кримінального правопорушення, має бути внесена до ЄРДР, це і становить початок досудового розслідування. До того ж таке внесення має відбутися незалежно від підслідності органу, до якого надійшла заява (повідомлення). Використання у відповідних нормах словосполучення «можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення» дозволяють не вносити до реєстру лише ті звернення, у яких очевидно відсутні такі відомості (наприклад, коли вони містять завуальовану незгоду з рішеннями суб’єктів, прийнятих в межах або поза межами їх повноважень).

Установлення ж події вчинення правопорушення, його фактичних обставин та осіб, причетних до його вчинення, є змістом будь-якого досудового розслідування, що здійснюється відповідно до встановлених правил підслідності слідчими та детективами після внесення відомостей до ЄРДР.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» інформувала, що ВАКС зобов’язав НАБУ дослідити законність дій співробітників Адміністрації морських портів України, які могли завдати збитків державі. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде