Нова форма декларації спростить подання відомостей до Реєстру — голова НАЗК

12:15, 20 февраля 2020
Голова НАЗК розповів про нову форму декларації та новий порядок проведення перевірок.
Нова форма декларації спростить подання відомостей до Реєстру — голова НАЗК
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як відомо, на засіданні Комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики 12 лютого голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков заявив, що останні зміни до профільного законодавства фактично заблокували проведення повної перевірки декларацій.

У зв’язку з необхідністю роз’яснення деяких питань, зокрема реалізації норм про викривачів, комітет вирішив заслухати голову НАЗК ще й 19 лютого. Олександр Новіков розпочав з ключових моментів  реформи НАЗК.

«Зараз навколо НАЗК об’єднані найкращі кадри. Ми провели співбесіди з усіма працівниками НАЗК. Частина осіб, до яких були питання, вже звільнені з агентства.

Ми також провели аудит матеріалів перевірок декларацій. Учора та сьогодні мною підписано 67 листів на НАБУ, ДБР та Нацполіцію. Загальний розмір прихованих активів за цими перевірками становить 867 млн грн.

На початку наступного тижня я планую ввести нову організаційну структуру Національного агентства. Наразі працює 282 особи з 408 осіб за штатом.

На 50 місць буде проведено конкурс на першому етапі»,  зазначив голова НАЗК.

«Ми хочемо зробити електронне декларування максимально простим для всіх. Для доброчесних громадян це має бути легкий інструмент звітування. Одночасно він має забезпечити належний фінансовий контроль за службовцями.

Для цього розроблено вже новий програмний комплекс Реєстру декларацій. Після завершення деклараційної кампанії Реєстр буде перенесений з підприємства Держспецзв’язку на платформу НАЗК»,  Олександр Новіков.

Також він зазначив, що вже підписав наказ про затвердження нової форми декларації, яка спростить подання відомостей до Реєстру.

«Ключовий виклик після 1 квітня це перевірка поданих декларацій. Наразі нами вже розроблено концепт нового Порядку проведення перевірок у зв’язку зі змінами до закону. Сподіваюся, що до кінця місяця він буде затверджений»,  додав він.

Окрім того, голова НАЗК звернув увагу на результати цих перевірок.

«За всі роки існування НАЗК була проведена 2161 перевірка. Лише 13% з них виявили недостовірне декларування. Це свідчить, що повні перевірки проводилися лише для кількості, і це були перевірки не тих осіб, які дійсно незаконно збагачувалися.

Ми змінимо систему ризик-індикаторів та систему логічного і арифметичного контролю для того, щоб ці перевірки були якомога ефективнішими. Залучили до цього процесу зовнішніх експертів»,  підкреслив очільник відомства.

Щодо Антикорупційної стратегії Новіков зазначив, що НАЗК направить її проект комітету, але спершу її має затвердити уряд.

«Ми хочемо, щоб цей документ був ефективний — реальний перелік дій для кожного органу на найближчі 4 роки, у тому числі для міністерств, парламенту тощо», — сказав він.

Також, відповідно до змін у законодавстві про політичні партії, до 16 липня НАЗК має запустити реєстр декларацій про фінансовий стан політичних партій. «Зараз вже розроблено технічне завдання. Ми хочемо зробити максимально легкий механізм для заповнення і щоб одночасно надавався доступ для перегляду громадським активістам та журналістам»,  додав голова НАЗК.

Щодо захисту прав викривачів

«Дійсно збільшилися повноваження НАЗК та інших органів щодо захисту прав викривачів. Разом з тим хочу звернути увагу, що стаття 13 профільного закону доповнена нормою щодо автоматичного розподілу перевірок, але наразі відсутня технічна можливість автоматизованого розподілу перевірок та зареєстроване Мін`юстом положення.

У нас є за законом три функції: здійснювати правовий захист викривачів; перевіряти дотримання іншими органами законодавства щодо викривачів; вносити приписи.

З цього ми зараз маємо можливість виконувати першу функцію  зокрема, щодо представництва в судах. У 61 судовому засіданні НАЗК здійснює захист прав викривачів.

Нами створена і діє система отримання анонімних повідомлень електронними каналами щодо корупції та їх розгляду  для цього функціонує окремий департамент.

Разом з тим ми плануємо запустити окремий ресурс, де кожен орган влади  і місцевого, і державного рівня — буде мати обліковий запис, за яким до конкретного органу може подавати повідомлення викривач.

Чому ми обрали саме таку архітектуру? Якщо ми віддамо це на відкуп на місця, це призведе до зайвого витрачання бюджетних коштів на створення таких каналів

Тому ми створимо один ресурс, який буде безкоштовним для всіх органів і осіб, які будуть працювати з викривачами.

Вчора мною підписано наказ про створення робочої групи з питань захисту прав викривачів. Туди увійшли представники Верховного Суду, НАБУ, Мін`юсту, МОЗ, Державної служби з питань праці тощо. Завдання цієї групи  у максимально швидкі терміни надавати викривачам допомогу у захисті їх трудових прав та представництва в судах», — підкреслив голова НАЗК.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області