fbpx

Перевірять усіх: у Рівному відбувається верифікація

Діліться інформацією з друзями:

У Рівному внаслідок проведеної верифікації 62 господарствам припинили виплату субсидій, а 17 з них повертатимуть незаконно отримані суми.

Вона стала своєрідним громом серед ясного неба для отримувачів судсидій, які навіть зеленого поняття досі не мали, що означає це слово. Тих, кому цікаво, поінформуємо: верифікація (пізньолат. verificatia – підтвердження; лат. verus – істинний, facio – роблю) – доказ того, що вірогідний факт або твердження є істинним. А нагнало воно (це слово) страху після того, як у кінці грудня минулого року набрав чинності Закон «Про верифікацію та моніторинг державних виплат». Отож, з чим її «їсти» і взагалі чи варто боятися верифікації? Про це розмова журналіста «7 днів» із начальницею відділу з призначення житлових субсидій міського управління праці та соціального захисту населення Тетяною Горбатюк.

Тетяно Михайлівно, давайте спершу з’ясуємо, що таке верифікація і для чого вона.

– Якщо коротко, то суть верифікації зводиться до порівняння інформації, яку надали одержувачі держ­виплат, у тому числі й субсидії, з вимогами законодавства та даними усіх можливих інформаційних систем, реєстрів і баз даних. Простими словами, у ході верифікації будуть встановлювати, чи достовірно подана інформація громадянином під час звернення по державну виплату або чи не втрачено на неї право під час її отримання. Для проведення верифікації щодо фізичних осіб Мінфін отримує відповідну інформацію від банків, прикордонників, органів реєстрації цивільного стану і т.д. Результати інформації з ознаками порушення направляються до органів соціального захисту для подальшого опрацювання.

Для чого все це? Щоб соціальну допомогу від держави отримували лише ті, хто справді цього потребує.

А хіба надана інформація не перевіряється при розгляді заяви на призначення субсидії?

– Тут варто зауважити, що для держави дуже важливо, щоб громадяни могли оформити субсидію без черг та бюрократичних перепон. Саме тому для її оформлення достатньо подати лише заяву та декларацію про доходи. При цьому, звичайно, заповнивши декларацію, заявник несе повну відповідальність щодо достовірності поданих відомостей про осіб, які входять до складу домогосподарства, та членів сім’ї зі складу домогосподарства (незалежно від їхнього місця проживання), їхні доходи, майновий стан і витрати. Таким чином держава висловлює довіру до громадян.

Визначення права на субсидію та зобов’язань громадян, яких їм необхідно дотримуватися, регламентовані Порядком призначення житлових субсидій, затверджених Постановою №848 від 21.10.1995 (зі змінами та доповненнями). А от для уникнення зловживань та марнотратства Мінфін ініціював прийняття Закону України «Про верифікацію та моніторинг держаних виплат». Важливим фактором вимушеної так званої перевірки стало виявлення порушень, які спричинили надмірне надання житлової субсидії домогосподарствам, де заявник або члени його сім’ї при заповненні декларації не зазначили факту, який вплинув на право отримання житлової субсидії та її розмір.

Причини припинення виплати субсидій

І в Рівному є випадки неправомірного отримання субсидій?

– На жаль. До нашого управління соцзахисту надійшли від Міністерства фінансів України матеріали, в яких за результатами здійсненої верифікації виявлена невідповідність інформації, на підставі якої призначено житлову субсидію. А саме: 21 справа щодо купівлі/реєстрації автомобіля, 800 – реєстрації нерухомого майна, 3 – здійснення покупки, вартість якої понад 50 тисяч гривень, 367 – купівлі/набуття права власності (на понад 50 тис.), 920 – недійсний документ, що посвідчує особу.

Всі справи опрацьовані працівниками структурних підрозділів. Після підтвердження виявленої ознаки порушення норм законодавства, житлову субсидію було припинено 62 домогосподарствам. Серед них 17 домогосподарств, які повертатимуть надміру перераховану (виплачену) житлову субсидію на загальну суму 70 014 гривень.



Що саме послужило причиною припинення виплати субсидій?

– Причини – різні. Так, для прикладу, перевіркою виявлено факти придбання транспортних засобів під час дії субсидії транспортних засобів, вартість яких становила 170 тисяч, 389 тисяч та 620 тисяч гривень. Є кілька випадків, коли отримувачі субсидій купили квартири (будинок), вартість яких становила від 450 тисяч до 1 904 566 гривень.

Крім того, виявлені факти зміни складу сім’ї, одруження, народження дитини, про які не повідомили протягом 30 днів. Є й випадки з ознаками порушень, які призвели до надміру виплаченої субсидії. При цьому максимальний розмір повернення становить 6611 гривень.

Як уникнути проблем з виплатою субсидій

На що варто субсидіянтам звертати особливу увагу, щоб не потрапити у халепу?

– Громадяни, яким призначено житлову субсидію, зобов’язані протягом 30 календарних днів поінформувати структурний підрозділ з питань соціального захисту населення про виникнення обставин, зокрема, щодо:

• зміни складу зареєстрованих у житловому приміщенні членів домогосподарства;

• зміни соціального статусу членів домогосподарства;

• зміни у складі сім’ї членів домогосподарства;

• зміни переліку отримуваних житлово-комунальних послуг, умов їх надання;

• зміни переліку витрат на управління багатоквартирним будинком;

• зміни управителя, виконавця комунальних послуг, створення об’єднання;

• настання умов, якщо будь-хто зі складу домогосподарства або членів сім’ї особи зі складу домогосподарства має у власності транспортний засіб, що підлягає державній реєстрації і з дати випуску якого минуло менше за п’ять років;

• настання умов, якщо будь-хто зі складу домогосподарства або членів сім’ї особи із складу домогосподарства здійснив купівлю або іншим законним способом набув право власності на земельну ділянку, квартиру (будинок), транспортний засіб, будівельні матеріали, інші товари довготривалого вжитку, або оплатив (одноразово) будь-які послуги на суму, яка перевищує 50 тисяч гривень.

Тож чи варто боятися верифікації? Залежить від повноти і достовірності поданої інформації при подачі документів на призначення житлової субсидії та вчасного повідомлення у разі змін.

Спілкувався Василь ГЕРУС

 

Постійно бути в курсі новин Вам допоможе Telegram-канал газети «7 днів»