fbpx

Сміттєсортуванням зайнялися екоактивісти разом із комунальниками

Діліться інформацією з друзями:

У Рівному запрацювала перша і єдина сміттєсортувальна станція. Тут прийматимуть тверді побутові відходи. Громадська організація “ЕКОлогічні” за сприяння міської влади та КАТП 1728 створили пункт прийому вторсировини за адресою вул. Хмільна 40 (район ринку Дикого).

На станцію, що на вулиці Хмільній, можна звозити практично всі тверді відходи – пластик, поліетилен, скло (у тому числі й бите), папір, так звані “шуршики” (обгортки від цукерок) тощо.

– Усе те, що можна переробити ми відправляємо на абсолютно різні заводи в тому числі співпрацюємо і з Рівненськими підприємствами, наприклад із “Іскрою”, яка забирає багато типів пластику. Пінопласт в нас забирає “Століт”. Скло в нас теж без проблем забирають,  тому що є в Зорі склозавод, є Костопіль, – розповіла представниця ініціативи “ЕКОлогічні” Поліна Полюхович. – Зараз на станції працюють кілька волонтерів, які приймають побутові відходи і консультують щодо правильного сортування.  Раніше сміття сортували за старою адресою,  так би мовити на ентузіазмі, де використовувалась праця волонтерів. Тому прийшла  ідея створення сортувальної станції  іншого формату. Тому ми звернулися до міського голови Володимира Хомка з проханням посприяти нам у цій справі.

Влада підтримала екоактивістів 

– Я доручив начальнику КАТП, щоб підшукав вдале місце, адже сюди легко має заїжджати транспорт. Це перша станція і якщо буде потреба, відкриватимемо ще. У кожному мікрорайоні мають бути такі сортувальні станції, – переконаний міський голова.

На його думку, ще потрібно провести просвітницьку роботу серед рівнян, зокрема школярів. 

За словами керівника КТП1728 Ростислава Кралюка, щодня на Рівненський полігон завозиться 300 тонн відходів, на рік – це 80-100 тисяч тонн. Якщо люди приноситумуть більше свого сміття до цієї станції, воно йтиме на переробку, тож його буде менше на полігоні. 

– Ми витратили на облаштування сортувальної станції близько 7 тисяч гривень. Не вважаємо, що цей проєкт комерційним. Він більш просвітницький, бо з чогось треба починати. Специфіка станції – приймати уже відсортовані відходи (тобто папір – окремо, скло – окремо). Чим більше у місті буде свідомих громадян, які приноситимуть сюди відсортовану сировину, тим більші об’єми можна буде здавати, перероблювати і відповідно отримувати за це кошти, – розповів начальник КАТП 1728.



В майбутньому планується відкрити ще кілька таких сортувальних станцій, у мікрорайонах Північний, Ювілейний та ін. 

А ще, як зазначили ініціаторки створення сміттєсортувальної станції, спільно з ОСББ планують запустити ще кілька локальних проектів з сортування. Виручені кошти спрямують на розвиток співпраці з ОСББ, щоб залучити їх якомога більше.

Наступного тижня станція працюватиме у тестовому режимі до 20 години. Отож, громадяни можуть зносити сюди своєї сміття.

Переробка 1 тонни сміття в Європі коштує 80 євро, у нас 40 євро, тобто 1200 гривень, а захоронення сміття на полігоні – 100 гривень. 

Німецький досвід 

В Німеччині переробка сміття – це бізнес. Німці справжні гуру у сортуванні та переробці непотребу. Вони навчилися заробляти на цьому гроші. Уже в кожній домівці  стоять секційні смітнички для біосміття, паперу та пластику, потім вони його сортують в окремі бачки, що знаходяться у кожному дворі. Окремо папір та скло, біле скло, темне скло, біосміття, пластик. Німці сплачують тільки за органічні відходи та інше сміття, яке важко переробляється. Все інше сміттєпереробна компанія успішно переробляє і заробляє на вторсировині. За рік німцям платять за сміття від 135 до 700 євро. Все залежить від влади міста. Сортуванням та переробкою займається одна організація, тоді вона може заробляти на цьому гроші.  

Аліна БУДАФЕНКО

 

 

Постійно бути в курсі новин Вам допоможе Telegram-канал газети «7 днів»