Новини

Рябошапка почав спецоперацію зі звільнення молдовського афериста Платона, який відмив $22 млрд для Кремля – Чорновол

Рябошапка почав спецоперацію зі звільнення молдовського афериста Платона, який відмив $22 млрд для Кремля – Чорновол

Генеральний прокурор Руслан Рябошапка та його заступник Віталій Касько, проводять спецоперацію визволення з молдавської в’язниці афериста світового рівня В’ячеслава Платона.

Про це повідомила народний депутат VIII скликання Тетяна Чорновол на своїй сторінці у Facebook.

В’ячеслава Платон відомий тим, що “відмив” через Moldindconbank близько 22 мільярдів доларів брудних російських коштів.

Суд Молдови у 2017 році “оцінив” таланти Платона на 25 років ув’язнення.

Проте, за словами Чорновол, Платон купив українську Генпрокуратуру та з її допомогою розраховує вибратися на свободу.

“Генпрокурор Рябошапка та його заступник Касько зараз допомагають Платону, як “безневинно репресованому українському громадянину”, вийти на волю”, – зазначає Чорновол.

“Справа в тому, що саме в Україні Платон переховувався після того, як Молдова оголосила його в розшук. Однак, у 2016 році Україна затримала і видала Платона на Батьківщину. Хоча Платон ексдепутат молдавського парламенту, він намагався прикритися… українським громадянством, демонстрував фальшивий український паспорт на прізвище Кобалєв. Проте, слідство встановило, що він не отримував громадянства, а лише «роздобув» паспорт. Відповідно, Україна видала Платона Молдові – спекалася від того «щастя» і забула. А нова влада згадала…

Наприкінці листопада “портновський” суддя Печерського суду Соколов раптом скасовує постанову щодо видачі Платона Молдові в 2016 році.

Адвокати В’ячеслава Платона кричать, що в такому разі вирок не дійсний, що Платона потрібно звільнити від покарання, бо згідно КПК Молдови “особа може бути притягнена до кримінальної відповідальності лише за той злочин, за який її видали країна, що провела екстрадицію”, – пише Чорновол.

Вона повідомляє, що далі за справу береться Руслан Рябошапка – він особисто своїм листом інформує молдавського колегу, що видача Платона в Молдову була незаконною, і вимагає… повернути Платона в Україну “для подальшого проведення екстрадиційної перевірки” – тобто звільнення на волю.

“При чому, увага!!! Генпрокурор Рябошапка так поспішає звільнити Платона, що забуває про апеляцію, тобто пише в Молдову ще до вступу рішення суду в законну силу”, – підкреслює Чорновол.

В цей час Київська прокуратура реагує на рішення суду, як мусить – подає апеляційну скаргу, але, як стверджує Чорновол, Рябошапка тисне на підлеглих та вимагає її відкликати.

“А на підставі чого?”, – виникає логічне питання прокурорів. Не отримавши відповідь, прокурор у справі Рак, відкликаючи апеляцію, пише в Апеляційний суд все як є: тому що Генеральний прокурор Рябошапка не дочекався апеляції та вже інформував молдавського колегу про необхідність повернення Платона в Україну. Мовляв, якось глупо після цього скасовувати рішення суду…”, – зазначає Чорновол.

Крім того, є документ, в якому начальник відділу міжнародного співробітництва прокуратури міста Києва п. Нагальнюк, по-суті, документує тиск на нього зі сторони Генпрокуратури з вимогою вчинити незаконні дії –відкликати апеляцію.

Тоді, за словами Чорновол, керівник ДБР Роман Труба (перед самою своєю відставкою) порушує кримінальне провадження щодо зловживання службовців ГПУ під час видачі Платона в Молдову в 2016 році.

“Все це виглядає на те, що Платон заплатив серйозні кошти за визволення його з молдавської в’язниці. Є чутки – 40 млн. доларів. Сума чимала, але і в команду порятунку топ-злочинця входять не прості люди. Андрій Портнов і його колишній адвокат Андрій Смірнов, що нині працює в Офісі Президента Зеленського. Завдяки такому «даху» портновський суддя Соколов не злякався прийняти «бєзпрєдєльне» рішення на користь міжнародного злочинця. А ДБР після звільнення Труби продовжує спецоперацію «відмазування» Платона. Також в команді порятунку Платона сам Генпрокурор Рябошапка, його заступник Касько і підлеглий Каська – Ковальов. “Зоряна” команда!” – підсумувала Чорновол.

Також слідкуйте за “Прямим” у FacebookTwitterTelegram та Instagram.