Очільниця ДБР вважає справедливим розпочати судові переслідування «майданівців»

ПОЛІТИКА
20.02.2020, 16:07
Очільниця ДБР вважає справедливим розпочати судові переслідування «майданівців»
Фото: radiosvoboda.org

Венедикова раніше спровокувала гучний скандал, призначивши першим заступником директора ДБР колишнього адвоката Януковича.

Т.в.о. директора Державного бюро розслідувань Ірина Венедіктова вважає, що для справедливого і чесного розслідування справ щодо Євромайдану необхідно скасувати закон про недопущення переслідування учасників Майдану від 2014 року.

Про це Венедіктова розповіла в інтерв'ю LB.ua

За її словами, дія цього закону суперечить Кримінально-процесуальному кодексу, а вищезгаданий закон перешкоджає об'єктивному розслідуванню вбивств «правоохоронців».

«На Майдані було вбито 78 мітингувальників і 13 міліціонерів. З точки зору справедливості, ми повинні пам'ятати й про 13 загиблих правоохоронців, які виконували наказ. Якщо накази були злочинними, потрібно притягнути до відповідальності тих, хто їх віддавав. Якщо ми хочемо справедливого і чесного розслідування, то цей закон потрібно скасувати...», – зазначила Венедиктова.

Вона також запевнила, що у ДБР розробили законопроект про заочне засудження, яке було направлено всім главам фракцій.

«Дуже сподіваємося, що депутати його підтримають. Оскільки далі ми не можемо рухатися. Я розумію, що цю ініціативу не підтримає широке коло осіб, оскільки заочне засудження стосуватиметься всіх (в тому числі «майданівців»-ред.)… Але без цього, повторюся, рухатися далі неможливо», – вважає чиновник.

Нагадаємо, 21 лютого 2014 року Верховна Рада прийняла закон про недопущення переслідувань затриманих учасників масових акцій протесту, 20 листопада 2019 року матеріали кримінальних проваджень перейшли частково до Державного бюро розслідувань.

20 січня Ірина Венедикова спровокувала гучний скандал, призначивши першим заступником директора ДБР Олександра Бабікова, колишнього адвоката Віктора Януковича. Це призначення викликало шквал критики. Низька громадських організацій, серед яких представники загиблих на Майдані звернулись до президента і голови ДБР із закликом не призначати Бабікова.

Нагадаємо, ми також повідомляли, що екс-заступник глави Адміністрації Януковича Портнов схиляє ДБР до розслідування розстрілів «беркутівців».

Читайте також:
Позиція
Українофоб Дубінський, який привів Зеленського до влади, констатував в Україні диктатуру.
28 березня, 12:45
Опінії
ДБР не розслідує кримінальне провадження, зареєстроване за фактом ухилення від військової служби солдата Шабуніна
12 березня, 11:22
Опінії
В ДБР працюють слідчий Ілля Капша, які при тестуванні на загальні здібності набрав найнижчий бал в історії людства – лише 15.
16.08.2023, 12:05
Опінії
У службі безпеки "Укрзалізниці" працює брат керівника Державного бюро розслідувань Олексія Сухачова
28.05.2023, 09:00
Кримінал
"Експрезидент-втікач забезпечив легалізацію відповідної зрадницької угоди за українським законодавством"
19.12.2022, 18:21
Кримінал
Громадянина російської федерації, який перебував з візитом у родичів у Запоріжжі, затримали українські правоохоронні органи.
06.05.2022, 18:01