$ 38.08 € 41.49 zł 9.64
+18° Київ +11° Варшава +22° Вашингтон
Відсоткові ставки: скільки українці зароблятимуть на депозитах та ризики зміни ціни

Відсоткові ставки: скільки українці зароблятимуть на депозитах та ризики зміни ціни

20 Лютого 2020 17:41

Національний банк очікує, що у 2020 році ставки за депозитами у валюті впадуть до 1%, а гривневі – нижче 10%. Це відбудеться за умови затвердження нової програми з МВФ та може викликати хвилю невдоволення серед населення.

Та слід зауважити, що завдяки уповільненню інфляції у 2019 році розпочато цикл зниження ключової ставки НБУ. Комерційні ставки за гривневими депозитами та кредитами також почали знижуватися.

Водночас ставки за валютними кредитами для корпоративних позичальників у 2019 році вже були найнижчими за усю історію, вони й далі знижуватимуться у 2020 році.  Проте це поки що не сприяє зростанню валютного кредитного портфеля банків, що свідчить про брак якісних позичальників.

В НБУ очікують, що ставки за гривневими кредитами, зокрема іпотечними, протягом 2020 року також сягнуть історичних мінімумів. Передумовою зниження ставок та пожвавлення кредитування є низька інфляція та макрофінансова стабільність, а у таких сприятливих умовах банки не матимуть проблем зі створенням запасу капіталу, необхідного для виконання посилених вимог у майбутньому.

Фактори відсоткових ставок

Протягом року НБУ знижував відсоткову ставку, а в четвертому – двічі. Найістотніше зниження було у грудні 2019 – на 2 в. п., а у січні 2020 – ще на 2,5 в. п. Пом’якшення монетарної політики НБУ істотно вплинуло на динаміку відсоткових ставок на депозитному та кредитному ринку (рисунок 1).



Рисунок 1 - Облікова ставка НБУ та вартість нових депозитів і кредитів у гривнях, % річних

Джерело: НБУ.

Варто зауважити, що ставки за депозитами фізичних осіб почали знижуватися лише у грудні, слідом за зниженням ставок державними банками. Протягом року держбанки утримували ставки за депозитами на високому рівні через інерційність в управлінні пасивами та активами та юридичні ризики навколо Приватбанку.



Рисунок 2 - Український індекс ставок за депозитами фізичних осіб у гривнях, % річних

Джерело: НБУ. За даними агентства «Thomson Reuters», 20-денна ковзна середня.

Отже, вартість 12- місячних гривневих депозитів фізичних осіб у четвертому кварталі знизилася на 0,7 в. п. до 15,1% річних, у січні 2020 року – ще на 1,1 в. п., а в перший тиждень лютого і далі знижувалася на 1,0 в. п. – до 13,0% річних.

 

Рисунок 3 - Український індекс ставок за депозитами фізичних осіб в іноземній валюті, % річних

Джерело: НБУ. За даними агентства «Thomson Reuters», 20-денна ковзна середня.

Вартість 12 місячних депозитів населення в доларах США знизилась за квартал на 0,6 в. п. – до 2,6% річних, і ще на 0,7 в. п. – уже в поточному році.

Гривневі кошти корпорацій протягом четвертого кварталу також подешевшали на 2,7 в. п. до 10,3% річних.

Такий тренд на здешевлення ресурсів не міг залишити без змін ринок банківського кредитування. Зниження облікової ставки сприяло відчутному здешевленню гривневих кредитів для бізнесу за четвертий квартал на 2,4 в. п. до 15,7% річних.



Рисунок 4 - Відсоткові ставки за новими кредитами у гривнях, % річних

Джерело: НБУ.

Вартість гривневих кредитів для фізичних осіб скоротилася за квартал лише на 0,5 в. п. до 33,6% річних. Цьому сприяє суттєвий попит на кредити з боку населення. Нагадаємо, чисті гривневі кредити фізособам зросли на 6,6% за квартал та на 29,8% за 2019 рік.

Ставки за валютними кредитами суб’єктам господарювання перебувають на історично найнижчих рівнях – 4,6% у грудні 2019 року.

Перспективи та ризики

В Нацбанку зазначають, що банківська система призвичаюється до роботи в умовах низьких відсоткових ставок.

Ставки за депозитами фізичних осіб суттєво скорочувалися в грудні-лютому, слідом за рішенням великих банків про здешевлення депозитів. Однак ставки за кредитами скоротилися ще помітніше, що знизило спред, а це може суттєво знизити рентабельність банківського сектору у середньостроковій перспективі.

В НБУ прогнозують, що темпи зростання коштів населення ймовірно збережуться на рівні 2019  року попри істотне зниження відсоткових ставок за вкладами. Це буде пов’язано як зі збільшенням залишків на поточних рахунках, так і зі зростанням обсягів строкових вкладів.

Темпи приросту роздрібних кредитів лише трохи уповільняться – попит на них залишається високим завдяки зростанню доходів населення та високих споживчих настроях. Зростання корпоративних кредитів буде і надалі обмежуватися низькою прозорістю фінансів компаній.

В підсумку зазначимо, у 2019 році ставки за валютними кредитами були найнижчими за усю історію роботи банківського сектору, проте це не призвело до зростання валютного кредитного портфеля банків. НБУ очікує, що ставки за кредитами у гривні, зокрема за іпотекою, стануть історично найнижчими протягом 2020 року. Завдяки низькій інфляції та макрофінансовій стабільності висока вартість ресурсів перестане бути проблемою, що стримує відновлення кредитування.