Новини

Рішення Гаазького трибуналу щодо морської агресії РФ: офіційний коментар МЗС України

Рішення Гаазького трибуналу щодо морської агресії РФ: офіційний коментар МЗС України

Підтвердження Арбітражним Трибуналом юрисдикції у справі про порушення Росією Конвенції ООН з морського права дає можливість здійснити юридичну експертизу незаконного будівництва Керченського мосту та зупинок суден в Азовському морі.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства закордонних справ України.

Як зазначається, сьогодні, 21 лютого, трибунал відхилив позицію Росії про відсутність її юрисдикції у справі України та встановив, що він розгляне важливі аспекти вимог України, в тому числі пов’язані з порушеннями Росією Конвенції ООН з морського права (UNCLOS) в Керченській протоці та Азовському морі.

“Трибунал погодився з Україною, що вимога Росії про статус внутрішніх вод не є належним приводом для заперечення юрисдикції, це питання слід вирішувати на стадії розгляду справи по суті. Рішення означає необхідність здійснення юридичної експертизи незаконного будівництва Росією Керченського мосту та зупинок суден в Азовському морі, які завдають шкоди міжнародному судноплавству”, – зазначили в МЗС.

У відомстві додали, що після відповідного рішення Україна здійснюватиме підготовку для належного представлення справи по суті перед Арбітражним трибуналом. Слухання по суті пройдуть після вивчення трибуналом письмових подань сторін.

“Сьогоднішня перемога – це ще один успіх для України в притягненні Росії до відповідальності за її порушення міжнародного права. У листопаді 2019 року Міжнародний суд ООН відхилив заперечення Росії щодо юрисдикції у справі України за договорами щодо фінансування тероризму та расової дискримінації. Вперше Росії доведеться відповідати за свої порушення міжнародного права перед Світовим судом. У травні 2019 року Україна також отримала історичне рішення Міжнародного трибуналу з морського права, який наказав звільнити три військово-морські судна та двадцять чотири члени їх екіпажів, яких Росія затримала”, – пояснили у міністерстві.

Рішення Арбітражного трибуналу оприлюднять після того, як Україна та РФ висловлять свої можливі заперечення щодо наявності у тексті рішення конфіденційної інформації, але не пізніше, ніж через 21 день після його ухвалення.

Нагадаємо, міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що Арбітражний трибунал в Гаазі підтвердив свою юрисдикцію по справі морської агресії Російської Федерації.

Читайте також: 9 березня у Гаазі відбудеться перше засідання суду у справі про катастрофу МН17 на Донбасі у 2014 році.

Також слідкуйте за “Прямим” у FacebookTwitterTelegram та Instagram.