У Львівській ОДА хочуть зберегти Дрогобицьку солеварню як пам’ятку

солеварня1

Львівська обласна державна адміністрація скеровує сьогодні, 24 лютого, до Фонду держмайна України пропозицію,  зберегти як пам’ятку Дрогобицьку солеварню. Про це сказаві  заступник голови Львівської ОДА Юрій Холод, - повідомляють у пресслужбі Львівської ОДА.

Львівська обласна державна адміністрація скеровує сьогодні, 24 лютого, до Фонду держмайна України пропозицію,  зберегти Дрогобицьку солеварнют як пам’ятку. Про це сказав заступник голови Львівської ОДА Юрій Холод, - повідомляють у пресслужбі Львівської ОДА.

Як повідомляють, у департаменті архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА, Комплекс споруд Дрогобицького солеварного заводу є пам’яткою архітектури місцевого значення.

Відповідно до закону, необхідно дотримуватися режиму використання: якнайменше змін і доповнень пам'ятки, збереження матеріальної автентичності, просторової композиції, елементів обладнання, оздоби тощо. Забороняється змінювати призначення пам'ятки, її частин та елементів, без дозволу відповідного органу охорони культурної спадщини.

Нагадаємо, що Дрогобицький солеварний завод перебуває в межах охоронних зон двох пам’яток архітектури національного значення: Церкви Святого Юра та Церкви Воздвиження Чесного Хреста. Треба наголосити, що Церква Святого Юра (поч. ХVІ ст., 1678 р.) та дзвіниця церкви (1670 р.) на вул. Солоний Ставок внесені до Списку об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО. Таким чином, у зазначеній охоронній зоні забороняється реконструкція, будівництво, земляні роботи і впорядкування територій, що порушують засади збереження пам’ятки та традиційного характеру її середовища.

Солеварний завод (Жупа) на вул. Солоний Ставок, 27 у Дрогобичі внесено до переліку щойно виявлених пам’яток археології.

Читайте також: На Львівщині не можуть поділити одне з найстаріших підприємств Європи

Відтак, згідно з законом, всі пам’ятки археології, включаючи пов'язані з ними рухомі предмети, перебувають лише у державній власності.

На початку лютого цього року Уряду надійшло звернення з проханням про черговий перегляд рішення Уряду щодо приватизації чи змін у комплексі солеварні в Дрогобичі.

«У відповідь на звернення Народних депутатів, Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук підписав доручення: надати повний експертний висновок для фонду держмайна. Наша відповідь змістовно містить всі вище перелічені пункти. За всіма експертними висновками та на моє тверде переконання, солеварня у Дрогобичі має стати цікавим діючим підприємством-пам’яткою», - зазначає Юрій Холод.

Окрім того, управлінець додає: «Щодо культурно-економічної складової, ми всі розуміємо, мусимо шукати разом із місцевою владою якісних сучасних шляхів її розвитку: чи створити заповідник обласного значення, чи передати споруди в комунальну власність тощо».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: