Рентабельність лавандового бізнесу 200%, але це на п’ятий рік

27.02.2020, Служба новин ІАС "Аграрії разом"
Рентабельність лавандового бізнесу 200%, але це на п’ятий рік Рис.1
Фото: із відкритих джерел

Попит на лікарські трави в Україні стабільно перевищує пропозицію. Втрачені з анексією Криму великі трав'яні плантації досі не компенсовані на території країни. Україна, як і раніше, імпортує з Індії та Єгипту досить популярні трави.

Інтерес до бізнесу на травах продовжує зростати. 25 лютого на конференції "Український трав'яний бізнес" зібралося понад 160 виробників і тих, хто тільки придивляються до теми, з Івано-Франківська, Вінниці, Дніпра, Одеси, Херсона, Миколаєва, Запоріжжя, Черкас, Сєвєродонецька, Хмельницького, Харкова, Маріуполя, Кропивницького, Полтави, Києва, а також з Болгарії.

За останні кілька років в країні з'явилося кілька невеликих лавандових плантацій. Фермери експериментують з лавандою та лавандином у Закарпатті, Київській та Одеській областях. Вони шукають нові прибуткові культури. Лаванда відноситься до таких, свіжа зараз на трав’яному ринку коштує 45-60 грн. за кг, сушена – 120-180 грн.

- Існує до 47 видів лаванди, з яких найбільше економічне значення мають лаванда вузьколиста (лат. Lavándula angustifólia), відома як лаванда справжня, лаванда широколиста (лат. Lavandula latifolia), а також лаванда гібридна (лат. Lavandula hybrida), її ще називають лавандин. Всі види є засухостійкими і теплолюбними культурами, звичними до кліматичних особливостей сухих гірських схилів (600 - 800 м над рівнем моря), до жаркого, посушливого літа і теплих, вологих зим, - каже Олег Коваленко, завідуючий кафедрою рослинництва та садово-паркового господарства Миколаївського національного аграрного університету.

Чим цікавий лавандин? Він стійкий до багатьох захворювань і шкідників, його легше культивувати. Він дає більше ефірної олії, але вона значно дешевше за лавандову олію. З 1 гектара лаванди можна отримати від 80 до 100 кг олії, то з такої ж площі лавандину отримують до 220 кг ефірної олії.

За словами Олега Коваленка, середня врожайність лаванди становить 65 - 70 ц/га, з яких можна отримати до 100 кг і більше ефірної олії. Закупівельна оптова ціна на лавандову олію становить 50 $/кг, а роздрібна – 80-300 $/кг, можна продати весь урожай за 500-3000 $. Рентабельність лавандового бізнесу (реалізація вирощеної лаванди) на третій рік після посадки становить близько 36%. Ще через п'ять років вона досягає 200%.

Купівля саджанців є найбільшою статтею витрат в «лавандовому» бізнесі: в залежності від сорту одна рослина може коштувати від 1 до 3 доларів, а саджанців від 8 до 14 гривень за 1 штуку.

При вмілому веденні лавандового бізнесу можна отримувати хороший дохід від реалізації сировини споживачеві. Попитом користується не тільки надземна частина рослин (пелюстки, насіння, листя, стебла), а й навіть висушені корінці лаванди, з яких готують порошок для лікування бронхіальної астми та інші ліки.

¬- Якщо ви вирощуєте лаванду в промислових масштабах, вигідно займатися її переробкою, так як саме лавандова олія та гідролат, а також косметичні та лікувальні засоби з них, приносять найбільший прибуток. Лавандова плантація – це приваблива фотозона, тому є можливість заробляти гроші на тих, хто фотографується, - підкреслює Олег Коваленко.

Також читайте:

Джерело: 
uhbdp.org.
Читайте більше новин з розділів: 
Вирощування Усі новини
Дізнавайтесь першими найсвіжіші агрономічні новини України та світу на нашій сторінці в Facebook, Twitter Telegram.

Коментарі та відгуки