Денісова вимагає від РФ провести обстеження і тестування на коронавірус українських ув’язнених

Фото Укрінформ

Всупереч узятим на себе Російською Федерацією міжнародним зобов’язанням, більшість із 5 тисяч громадян України, які перебувають у пенітенціарних установах РФ та тимчасово окупованого Кримського півострова, не отримують належної медичної допомоги, попри те, що входять до групи особливо незахищених осіб від зараження коронавірусною інфекцією.

Про це у Facebook повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, інформує UATV.

За словами омбудсмена, до неї надходять звернення ув’язнених громадян України з проханням забезпечити їхні основоположні права на життя і здоров’я.

“Наші співгромадяни скаржаться на неналежні умови тримання та ненадання відповідної медичної допомоги, що неприпустимо в умовах оголошеної пандемії коронавірусної інфекції COVID-19, адже пенітенціарні установи вважаються підсилювачами поширення інфекційних захворювань і є місцями з високим ризиком заражень”, – наголосила Денісова.

Тому вона звернулась до російської колеги Тетяни Москалькової негайно вжити заходів з урахуванням рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я в умовах пандемії коронавірусної інфекції з метою забезпечення прав ув’язнених громадян України.

“Зокрема провести кваліфіковане обстеження з обов’язковим тестуванням на коронавірус, за результатами якого надати необхідну медичну допомогу, відповідно до наявних діагнозів. Також вимагаю забезпечити належні умови утримання в місцях несвободи, щоб не допустити поширення і подальше інфікування утримуваних осіб”, –пише Денісова.

Омбудсмен також закликала представників міжнародної спільноти взяти на контроль ситуацію щодо забезпечення РФ прав громадян України на життя та здоров’я в умовах місць несвободи, аби не допустити фатальних наслідків для їхнього життя.

https://www.facebook.com/denisovaombudsman/posts/3581097378629652

Раніше Людмила Денісова закликала РФ надати меддопомогу Серверу Мустафаєву та Ернесу Аметову.

Прямой эфир