Поділитись:

На Волині бракує грошей на інсулін

Четвер, 26 березня 2020, 12:15

Частина районів Волинської області потерпає від дефіциту фінансування інсулінів. 

Про це заявляє Громадська організація «Об’єднання батьків дітей хворих на цукровий діабет» і просить владу вирішити питання. 

Станом на сьогодні у Волинській області на цукровий діабет хворіють понад 265 дітей; упродовж 2019 року було виявлено цукровий діабет більш ніж у 40 дітей. Загальна кількість осіб у Волинській області, хворих на цукровий діабет 1-го та 2-го типу, становить понад 27,5 тис., з них понад 5 тис. серед дорослого населення та 265 дітей – інсулінозалежні.

Зараз в усьому світі триває пандемія коронавірусу COVID 19. Відповідно до класифікації ВООЗ, люди, хворі на цукровий діабет, належать до категорії ризику тяжкого перебігу цієї інфекції, рівень смертності від коронавірусу для цих людей може становити 7,3 %.

«Ми розуміємо, що перебіг інфекції коронавірус значною мірою залежить від особливостей організму людини, її імунної системи, особливостей протікання цукрового діабету (а у дітей це, як правило лабільний перебіг, важко контрольований), від компенсації цукрового діабету, коли рівень глікованого гемоглобіну не має перевищувати цільової позначки 7 %, однак, її неможливо досягнути, коли немає доступу до необхідної дози інсуліну, або він взагалі відсутній! У такій ситуації наші діти стали ще більш вразливими та сприйнятливими до інфекції, щодня їх життя перебуває в небезпеці! Ми просимо підтримки у влади, адже Національною службою здоров’я на 2020 рік на відшкодування вартості інсулінів для хворих на цукровий діабет було виділено 1,2 млрд гривень. Однак через медичну субвенцію у першому кварталі надійшло до бюджетів усіх регіонів загалом лише 200 млн
гривень. Субвенція, виділена МОЗ на реімбурсацію, покриває лише трохи більше половини від необхідної суми, інша частина коштів на відшкодування вартості інсулінів лежить на місцевих бюджетах», – зазначають в ГО.

Як пояснили в об'єднанні, в Луцьку питання отримання інсулінів не стоїть так гостро, оскільки 24 березня Луцькою міською радою було збільшено видатки на забезпечення відшкодування вартості рецептів для безкоштовного отримання препаратів інсуліну інсулінозалежними хворими в сумі 800 тисяч гривень. А от ситуація на Волині не є такою втішною.

«Ми, Громадська організація «Об’єднання батьків дітей хворих на цукровий діабет» звертаємось до представників влади усіх рівнів! Адже недофінансування видатків на забезпечення відшкодування вартості рецептів для безкоштовного отримання препаратів інсуліну ставить під загрозу життя наших дітей! Наші діти мають право на здоров’я і життя, на якісне медичне обслуговування та отримання сучасних інсулінів в достатній кількості!» – заяляють в ГО. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів