26 березня – визначна дата не лише в історії Львова, але й у історії всієї незалежної України. Цього дня 34 роки тому на львівському мітингу вперше з’явився синьо-жовтий прапор. Відповідні згадки було знайдено в архівах КДБ, розповіли у Галузевому державному архіві Українського інституту національної пам’яті на офіційній сторінці у Facebook.

Разом із тим, в архівних документах також згадується про те, що державний прапор України неодноразово помічали на теренах УРСР і раніше.

За зберігання синьо-жовтого прапора відчайдухам тоді загрожувала кримінальна відповідальність, а кожного разу, коли він з’являвся у громадських місцях, це ставало помітною подією. Тим, хто наважувався вивісити український прапор, загрожувало два роки тюрми.

Не зважаючи на це, синьо-жовте полотнище час від часу з’являлося у різних куточках України, починаючи з 1950 року.

Так, 4 листопада 1953 року, за повідомленням міністра внутрішніх справ УРСР Т. Строкача, жовто-блакитний прапор виявили в селі Перерісль Станіславської (Івано-Франківської) області.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Над Київським інститутом народного господарства 1 травня 1966 року одесит Георгій Москаленко та мешканець Київської області Віктор Кукса підняли синьо-жовтий прапор замість червоного полотнища.

5 грудня 1967 року синьо-жовтий прапор вивісили на школі села Велика Кам’янка Івано-Франківської області.

30 грудня 1967 року прапор підняли на будівлі райвиконкому у Дніпропетровську.

9 травня 1968 року 68-річний колишній політв’язень Петро Крупник підняв український прапор над сільрадою села Куликове Львівської області.

В лютому 1976 року національні кольори замайоріли в Києві, над Хрещатиком.

Нагадаємо, повідомлялося, що драма "Черкаси" сподвигла Євгена Тєрєхова на одкровення про анексію Криму.

Раніше Знай.uа відвідав прем'єру української комедії "Наші котики" про початок війни на Сході України. Читайте, чому це кіно варто подивитися українському глядачеві.

Також читайте, що розповідали автори стрічки на пресконференції з нагоди прем'єри "Наші котики".