Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

Російський «гумконвой» в Італії: як Москва використовує епідемію для прикриття своєї спецоперації

Російські літаки ІЛ-76 готуються до відльоту в Італію на військовому летовищі «Чкаловський» у Московській області, Росія, 22 березня 2020 року
Російські літаки ІЛ-76 готуються до відльоту в Італію на військовому летовищі «Чкаловський» у Московській області, Росія, 22 березня 2020 рокуEPA-EFE/ALEXEI YERESHKO/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE

Колона вантажівок кольору хакі їде спорожнілими автомагістралями Італії. На військових «камазах» — триколори і наклейки «З Росії з любов’ю». Саме так назвали у Кремлі ініціативу відправити допомогу до знекровленої коронавірусом Італії. Проте вона більше скидається на спецоперацію, метою якої є завдати удару по ЄС і НАТО та повернути на порядок денний питання про зняття санкцій з Росії.

Неймовірні пригоди росіян в Італії

Перші військові літаки ІЛ-76 з Росії приземлилися ввечері 22 березня на військовій базі Пратіка-ді-Маре неподалік Рима. Їх зустрічали високі італійські посадовці на чолі з міністром закордонних справ Луїджі ді Майо. На трансляції агенції Vista видно — російські військові обіймають, цілують і тиснуть руки італійцям, попри запроваджений в Італії через коронавірус суворий карантин і заборону на близький контакт.

До Італії прибуло 15 військових літаків, які привезли вантаж і спеціалістів. Офіційна мета — допомогти Італії подолати епідемію. За повідомленням на сайті російського міністерства оборони, на Апенніни доправили більше сотні експертів, а також медичне обладнання, «мобільні засоби дезінфекції з запасом дезінфікуючих засобів, мобільні лабораторії для діагностики вірусних захворювань».

Про допомогу Росії під час телефонної розмови 21 березня домовилися італійський прем'єр Джузеппе Конте та президент Росії Володимир Путін. А вже 25 березня колона з 22 російських «камазів» вирушила через всю Італію — з Рима на північ, до найбільш ураженого коронавірусом міста Бергамо, розташованого за 600 км від столиці.

Кадри російської військової колони, яка тріумфально рухається територією країни-члена НАТО, облетіли італійські, російські та світові медіа. В Італії їх нерідко супроводжували коментарі про Росію, яка, на відміну від Заходу, «не покинула італійців у скрутну хвилину».

Однак дуже скоро історія з російською допомогою Італії набула ознак детективу.

«80% російської допомоги — непотрібні речі»

25 березня, саме тоді, коли колона російських «камазів» із триколорами вирушила до Бергамо, італійська газета La Stampa з посиланням на власні джерела у вищих політичних колах та генштабі Італії повідомила, що більшість російської допомоги, що прибула до країни, нікуди не годиться: «80% надісланого Росією абсолютно не потрібне, або ж мало потрібне для Італії. Словом, це не більше ніж привід».

Для чого? Для масштабної операції піару та впливу. А, можливо, і розвідки.

На відміну від допомоги Китаю, який прислав дефіцитні в часи пандемії маски та апарати штучної вентиляції легень, Росія надіслала мобільні лабораторії для стерилізації та обладнання для дезінфекції приміщень та вулиць, пише газета. Водночас італійський Вищий інститут охорони здоров'я вважає дезінфекцію вулиць неефективним заходом у боротьбі з поширенням коронавірусу.

Прикметно, що операцією з «допомоги» Італії керує російське Міністерство оборони, а не охорони здоров'я. За даними La Stampa, персонал, який прибув до Італії, має військові звання «генералів, полковників, майорів, генерал-полковників, які раніше були задіяні у військових операціях в Африці, де бактеріологічна війна поєднувалася з операціями російської розвідки».

У складі російської делегації — військові лікарі та вірусологи. Очолює її генерал Сергій Кікоть, який у 2019 доводив Міжнародній організації із заборони хімічної зброї, що президент Сирії і союзник Росії Башар Асад не використовує хімічну зброю — попри численні докази. Він є експертом із боротьби з сибірською виразкою. Інші високі чини — полковник Геннадій Єрьомін, експерт із бактеріологічної війни і дослідник свинячого грипу, полковник В’ячеслав Куліш, фахівець із боротьби з Еболою та чумою.

Російські військові експерти 27 березня мають почати роботу в Бергамо. Як повідомляє Міністерство оборони Росії, частина з них надаватиме допомогу італійським хворим на COVID-19 у 65 пансіонатах для літніх людей. Інші займуться дезінфекцією «об'єктів охорони здоров'я та міської інфраструктури, зокрема, громадського транспорту».

Ярослав Макеєв, водій-механік однієї з російських вантажівок, заявив у коментарі каналу «Росія 24»:

«Машина розпилює аерозольний розчин, приготований заздалегідь, а цей розчин, у свою чергу, вбиває збудника небезпечних хвороб, у нашому випадку — коронавірус». 

Мешканці Бергамо і сусідніх міст Ломбардії вже стурбовані планами військових і вимагають у місцевої влади дати відповідь, що саме розпилюватимуть росіяни — особливо з огляду на позицію італійських експертів щодо недоцільності дезінфекції вулиць.

Інформаційна гігієна не менш важлива за особисту. Ми працюємо навіть в умовах карантину і піклуємось про новини, які ви отримуєте! Підтримайте нас на Спільнокошті! Підтримайте незалежну журналістику!
Російські військові прямують на борт літака ІЛ-76, який відлітає в Італію з військового летовища «Чкаловський» у Московській області, Росія, 22 березня 2020 року
Російські військові прямують на борт літака ІЛ-76, який відлітає в Італію з військового летовища «Чкаловський» у Московській області, Росія, 22 березня 2020 року

Яка справжня мета Росії?

Гігантські літаки, що прибувають на авіабазу ВПС Італії у прямому ефірі, колона військових вантажівок, яка у супроводі телекамер їде 600 км на північ замість того, щоби висадитися в аеропорту Бергамо — усе це виглядає як масштабна пропагандистська операція Росії, яка має одразу кілька цілей.

По-перше, зміцнення геополітичного впливу Росії в Італії та регіоні. Як стверджує в коментарі La Stampa генерал Марко Бертоліні, «регіон східного та центрального Середземномор'я — це плацдарм боротьби за гегемонію, від Сирії до Лівії. Ми мусимо уникнути того, щоби криза санітарного характеру перетворилася на політично-військову операцію. Якщо нам пропонують допомогу — добре, але і ми маємо виставляти певні межі».

По-друге, таким чином Росія сіє розбрат усередині Європейського Союзу та НАТО і посилює вже присутню в Італії риторику про те, що справжніми друзями цієї країни є не західні партнери, а Росія і Китай.

«Росія демонстративно допомагає обладнанням, яке Італії не потрібне, саме тоді, коли країни ЄС втратили момент виявити солідарність», — вважає директор Дипломатичної академії при МЗС України Сергій Корсунський.

На території Італії розташований п'ятий за чисельністю у світі контингент американських військових, і тріумфальний марш російської техніки країною НАТО — показовий виклик і без того хиткій трансатлантичній єдності.

«Це місія, яка керується російськими військовими, тому, гадаю, це також ідея "гуманізації" російських військових. В цілому: комплексна операція інформаційної війни», — каже в коментарі hromadske український дипломат, ексміністр закордонних справ Павло Клімкін.

Розвантаження російського військово-транспортного літака, який прибув на військову базіу Пратіка-ді-Маре неподалік Рима, Італія, 22 квітня 2020 року
Розвантаження російського військово-транспортного літака, який прибув на військову базіу Пратіка-ді-Маре неподалік Рима, Італія, 22 квітня 2020 року

Російські військові після прибуття в Італію поселилися в казармах Генштабу збройних сил у Римі, де позували перед фотокамерами, розглядаючи мапу Італії — картинка, яку важко було б уявити не в умовах пандемії. І хоча прем'єр Конте після збурення поспішив запевнити, що геополітична орієнтація Італії на Захід залишається незмінною і жодних умов Путін в обмін на надання допомоги не ставив, це переконує не всіх.

По-третє, завдяки піар-операції із «порятунку Італії» Росія намагається повернути на порядок денний питання зняття санкцій. Італійська влада на чолі з прем'єром Конте офіційно поділяє позицію Євросоюзу і послідовно підтримувала збереження санкцій проти Росії. Однак всередині Італії голоси про їх скасування лунають часто, особливо з боку крайньоправої партії «Ліга» та її лідера Маттео Сальвіні.

Намагаючись використати пандемію коронавірусу у своїх інтересах, російські дипломати зараз активно просувають тезу, що санкції варто скасувати — на знак солідарності у боротьбі з глобальною загрозою.

Операція в Італії може допомогти в цьому, вважає Павло Клімкін: «Піар потрібний для створення суспільного відчуття, що Росія з Італією навіть у складні моменти. Це потім допоможе зняти санкції, адже буде інспірована в ЗМІ та соцмережах хвиля "санкції для друзів Італії продовжуються"».

По-четверте, це спроба Росії вплинути на внутрішню політику Італії, зокрема — допомогти проросійським політичним силам. Таким, як партія «Ліга», яка влітку 2019 перестала бути частиною урядової коаліції, але прагне повернутися до влади.

Як стверджує депутат від партії «Ліга» Паоло Грімольді, це він був автором ідеї звернутися по допомогу до Росії. За його словами, 10 березня Грімольді передав це прохання через колегу з ультраправої партії «Альтернатива для Німеччини» Ульріха Ерме російському депутату Леоніду Слуцькому, який зрештою переказав інформацію президенту Росії.

Росіяни підготували вантаж, військових та наклейки з італійськими прапорами, залишалося тільки оформити запит офіційно: тож не дивно, що перші літаки з Росії приземлилися в Італії вже за добу після розмови Конте та Путіна.

Сергій Корсунський вважає, що таким чином Росія хоче підтримати «Лігу», представники якої десятиліттями керували в Ломбардії, а зараз виявилися неспроможними зупинити епідемію.

«Ломбардія, Бергамо це територія "Ліги", партії Сальвіні друзів Путіна, — каже він у коментарі hromadske. — Саме там знаходиться наш Марків (український нацгвардієць, якого суд Павії засудив до 24 років ув'язнення за нібито причетність до загибелі журналістів на Донбасі ред.)».

По-п'яте, російська місія військових експертів із небезпечних хвороб, імовірно, має і розвідувальну мету, пишуть італійські медіа.

«Італія стає змішаним італійсько-російським фронтом для розвідки і вивчення бактеріологічної війни?» —ставить риторичне запитання автор статті у La Stampa Якопо Якобоні.

Росіяни можуть збирати біоматеріал та інформацію в найбільш ураженій коронавірусом частині Італії — щоби підготуватися до спалаху всередині Росії. На думку Сергія Корсунського, Росія прагне отримати доступ до вкрай важливого досвіду італійських лікарів у боротьбі з вірусом.

«У Росії починається епідемія, а Китай навряд чи палає бажанням допомагати стратегічному партнеру, який замість допомоги закрив кордони з КНР і почав переслідувати китайських громадян у Москві та Санкт-Петербурзі. Сі Цзіньпін висловлював Путіну своє обурення у зв’язку з цим», — звертає увагу Корсунський.

Саме тому росіяни поїхали до Італії, яка друга після Китаю у світі за кількістю інфікованих коронавірусом.

Ви можете робити разом з нами якісний контент і показати, що відбувається у різних регіонах України в умовах карантину. Знімайте відео з ваших міст, розповідайте, як переносите ізоляцію, чи є в аптеках маски, як ходить громадський транспорт — і надсилайте на адресу [email protected] з темою «Марафон». Ми покажемо ваші матеріали у прямому ефірі марафону «Хроніки коронавірусу», який випускаємо щодня о 8:00 та о 18:00.